Apple överger Aperture – slutar uppdatera programmet

apple-aperture-logo

Det professionella fotoverktyget Aperture för OS X kommer inte att underhållas efter att Yosemite släppts.

Apple har efter flera veckors spekulationer bekräftat att de inte tänker släppa flera uppdateringar när nya OS X lanserats – men är tydliga med att Aperture får fullt stöd för Yosemite ändå.

För den som vill fortsätta använda Apples fotoverktyg finns Photos och biblioteken för Aperture är kompatbila så de kan importeras vid behov.

Alternativet är givetvis att byta utvecklare helt och gå till Adobe Lightroom eller Irident Developer. För de allra flesta kameror skulle jag välja Lightroom, men har du en Fuji X-kamera är det absolut värt att titta på Irident som gör ett bättre jobb med Fujis sensorer.

Det är beklagligt att Apple inte vill fortsätta släppa uppdateringar till Aperture. Alternativen är minst lika bra men det är en klart dålig väg som Cupertino-företaget väljer.

Använder du Aperture idag? I så fall – hur ser du på nyheten om att programmet överges?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.