Apple kastar ut gamla Macbook 12″

apple macbook pro unsplash philipp katzenberger
Philipp Katzenberger, Unsplash

Efter lanseringen av nya Macbook Air med 15-tumsskärm lägger Apple sin gamla 12-tums Macbook i malpåsen. Modellen kommer att dömas ut som föråldrad och inte längre ha stöd hos Apple efter den 30 juni 2023.

Den här modellen gjorde sig ökänd hos många recensenter för att den bara hade två portar; en 3,5mm hörlurskontakt och en USB-C-port. Modellen är också känd för att vara den första någonsin från Apple utan MagSafe för laddning.

Apple drar in stödet för Mac-datorer som är sju år och äldre. Det betyder att alla försäljning upphör av själva datorn, men också att serviceleverantörer inte kan beställa reparationsdelar. Apple kommer inte heller att reparera eller ersätta datorn om den går sönder.

Macbook med 12-tumsskärm introducerades i mars 2015 och kostade runt 1 300 USD när datorn släpptes. Sedan dess har två uppgraderade modeller släppts i april 2016 respektive juni 2017. Dessa båda bärbara datorer har fortfarande stöd hos Apple, men den första modellen är ute i kylan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.