Apple kan släppas iPad Pro med mini-LED redan Q4 2020

apple-ipad-pro-2018

Om du väntar på att Apple ska släppa en iPad Pro med bättre skärm i dagens modeller – då kanske du inte behöver vänta speciellt länge. En ny rapport pekar på en ny modell för 2020 som är bestyckad med mini-LED istället för LCD.


Det har ryktats länge om att Apple ska använda mini-LED i sina kommande mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer. Hittills har vi inte fått se något rykte förverkligas, men kanske blir 2020 året då mini-LED hamnar i rampljuset.

Enligt kända analytikern Ming-Chi Kuo kan Apple släppa en iPad Pro med mini-LED i skärmen. Det ska handla om en 12,9-tumsvariant med A14X-processor under skärmen. Och lanseringen kommer bara månader efter Apple släppt två modeller som ersätter 2018 års modeller

Fördelen med mini-LED är bland annat större färgdjup och bättre kontraster än vad LCD-skärmarna klarar. Mini-LED delar upp skärmen i zoner för mer precis justering av färgstyrka när du exempelvis kollar på film och serier. Redan idag har iPad Pro riktigt bra skärmar, men det skulle alltså Apple kunna skruva upp ytterligare ett snäpp.

I skrivande stund vet vi inte hur priset blir på den nya modellen. Vi vet att mini-LED är dyrare än den beprövade LCD-tekniken, och det kan driva upp kostnaderna för Apple och därmed slutkonsumenten. Enligt Ming-Chi Kuo arbetar Apple med att förhandla ner priserna för att kunna köpa de nya skärmarna i större volymer.


Analytikerna säger även att han räknar med att 30-40 procent av alla iPads som skeppas under 2021 kan använda mini-LED. För bärbara datorer ska siffran stanna på något lägre 20-30 procent.

Med nya iPad Air på marknaden har Apple minskat gapet mellan de mer professionella modellerna i iPad Pro-serien och företagets mer budgetinriktade iPad-modeller. En ny iPad Pro med mini-LED redan under 2020 kan öka gapet och ge entusiastanvändarna ett större syfte att faktiskt uppgradera sig med en Pro-modeller istället för Air.