Apple har kastat ut Fortnite från App Store

Fortnite iOS

Apple har kastat ut Fortnite från App Store. Anledningen är att Epic Games som utvecklar Fortnite påstås ha brutit mot de riktlinjer som Apple satt upp för att få synas på App Store.


Borttagandet av Fortnite handlar i stort om att Epic Games inte vill betala en avgift på 30 procent för alla köp som görs i Fortnite på iOS. Därför lade Epic Games in ett eget betalningssystem i spelet som kringgår Apple, vilket gör att Epic Games får en större del av intäkterna.

Apple i sin tur noterade ändringen och anklagar Epic Games för att bryta mot företagets riktlinjer, och kastar ut Fortnite. Dock valde Apple att inte påverka de som redan installerat Fortnite på sina mobiltelefoner.

Epic Games har räknat med att Apple skulle bli sura och kasta ut spelet, så speljätten svarade direkt med en serie beräknade tweets om det hela. Epic Games släppte även en animerad Fortnite-variant av ikoniska 1984-reklamen som Apple gjorde om IBM.

I ett uttalande till webbsajten The Verge säger Apple att de vill arbeta med Epic Games för att lösa de brott som Fortnite gör mot riktlinjerna. Men samtidigt att Apple inte tänker göra något speciellt arrangemang för Epic Games.


(Men Apple hade inga problem att ge Amazon lättnader)

Än så länge kommer Fortnite att fungera som vanligt för alla som redan har spelet på sina mobiltelefoner. Men Epic Games varnar att spelarna inte kan ta del av framtida uppdateringar utan att Fortnite är på App Store.

Fortnite bör fungera korrekt fram till att Kapitel 2 – Säsong 4 släpps. Med version 13.40 är allt som vanligt, men nytt innehåll på Fortnite och nya Battle Pass är inte åtkomligt. Läs mer om vad som gäller i Epic Games FAQ för Fortnite här.