Apple förtydligar om Touch ID och säkerheten

touchid

Efter att Apple demonstrerat nya fingeravtrycksläsaren Touch ID som finns i Iphone 5S så lät kritiken inte vänta på sig. Främst är det kanske den bristande informationen kring hur de avlästa fingeravtrycken lagras och om det verkligen är högupplösta bilder som sparas i den databas som nämnts.

För att lugna de som är oroliga så har Apple gått ut med mer information om hur det ligger till. När ett finger används med Touch ID så skapas en högupplöst bild på 500 ppi som därefter lagras som en digital version i form av ettor och nollor. Det är alltså en digital bild som är oläslig utanför Apples mjukvara.

Det betyder alltså att man inte kan ta en Iphone 5S och hitta en mängd högupplösta bilder på fingeravtryck hur som helst. Den digitala versionen av dina fingeravtryck är alltså helst säkra från både Apple och andra som kan tänkas försöka använda dem. Det finns även ytterligare en säkerhetsfunktion.

Om telefonen inte har låsts upp med hjälp av fingeravtrycksläsare minst en gång under 48 timmar så kommer ett vanligt lösenord att krävas för tillgång. Detta ska säkra telefonen om den exempelvis tappas, stjäls eller på annat sätt hamnar i oönskade händer. Smart och mycket välkommet av Apple.

Och som förtydligande – ingen information om dina fingrar kommer att lagras hos Apple och ingen information kommer att lagras på Icloud.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.