Apple går ner på detaljnivå med sina underleverantörer för att kunna maximera sina marginaler – så långt att företaget nu vill bestämma i princip alla detaljer i tillverkningen. Från skruvar till mindre plastdetaljer.

  • Marginalerna ökar för Apple och minskar för alla andra
  • Underleverantörer uppmanas söka andra intäktskällor
  • Minskad tillverkningskostnad, men knappast lägre pris i butik
  • Mac-datorerna som fungerar med macOS Mojave


Tidigare har Apple låtit underleverantörer välja själva från godkända tredjepartsåterförsäljare när det kommer till icke-kritiska detaljer och delar. En frihet som nu rycks under fötterna på underleverantörerna och som kan slå hårt mot deras ekonomi.

Underleverantörer har en vinst på runt 10 och 15 procent när de själva väljer delar, men efter Apples drag försvinner den marginalen helt. Istället tror experter att leverantörernas enda vinst blir den produktionsersättning de får av Apple.

Genom att pressa sina leverantörer kan Apple minska sin egen tillverkningskostnad, öka marginalerna och tjäna mer pengar. Någon prissänkning för slutkund är inte att vänta – det här är ett drag för att öka intäkterna maximalt till både sig själv och aktieägare.

Enligt en artikel från DigitTimes uppmanas underleverantörerna att stärka sin självförsörjning av komponenter, eller ge sig in i andra produktsegment. Exempelvis molntjänster, artificiell intelligens och elektronik för autonoma bilar.

Apple har generellt släppt produkter med material av hög kvalitet; även om det så klart finns undantag. Gångjärnet till iMac Pro är ett tydligt exempel på när Apple skruvat lite väl mycket kring vissa detaljer.

När det knappt finns några marginaler kvar för tillverkarna och underleverantörer är det knappast positivt att Apple vill ta bort det lilla som finns. Eller vad tycker du?

Kategoriserad i:

Taggad i: