Apple Clips – prova appar i iOS 14 utan att installera dem

Apple Logo

Använd appar i iOS 14 utan att de är installerade. Det är en tänkbar funktion i kommande operativsystemet efter att man hittat tydliga referenser i läckt, tidig kod för iOS 14.

En tidig version av iOS 14 påstås ha kod som refererar till funktioner för interaktion med tredjepartsappar utan att de är installerade i iOS. Funktionen ska vara kopplad till ett API som internt på Apple refereras som “clips”.

Enligt uppgift ska API:et användas av utvecklare som vill ge iOS-användare specifik funktinalitet och interaktion med deras appar utan att de behöver vara installerade på mobiltelefonen eller surfplattan.

Interaktionen initieras av exempelvis en QR-kod som öppnar olika delar av tredjepartsappar för användning. Delarna laddas in via internetanslutningen och hela appen kan sedan installeras med ett klick om användaren tycker om vad den ser.

Let’s say you get a QR Code with a link to a video from YouTube but you don’t have the official app installed on your iPhone. With iOS 14 and the Clips API, you’ll be able to scan that code and the video will be reproduced on a floating card that shows a native user interface instead of a web page.

Uppgifter pekar på att Apple redan testar funktionaliteten med en rad olika appar idag. Bland annat YouTube, DoorDash, PS4 Second Screen, Yelp och OpenTable.

Om du är en Android-användare kanske du känner igen funktionaliteten som Apple vill ta till iOS 14. En liknande funktion finns redan i Android och kallas Slices. Exakt hur Clips kommer att fungera återstår att se, och det är inte ens säkert att funktionen kommer med iOS 14.

Under WWDC 2020 lär vi få en indikation på vad som är planerat för iOS 14. Apples stora evenemangs hålls i juni.

Notera också att Clips sannolikt inte kommer att heta så vid lanseringen när det sker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.