Apple cencurerar åt Ryssland – tar bort podcast

Apple logo
Bild: Hussam Abd, Unsplash

Springer Apple ärenden åt Ryssland och cencurerar podcasts när den ryska björnen ryter i? Den frågan ställer många sig efter att bolaget helt plötsligt kastar ut det Lettländska nyhetsprogrammet ”Что случилось” från Podcaster.

Ryssland har tidigare krävt att Apple ska ta bort podden, som fritt översatt heter ”Vad hände”, men utan att få gehör. Nu verkar det som att något har hänt då podcasten inte längre går att finna på Podcaster – och Apple vägrar förklara varför.

Tar bort podcast – utan att berätta varför

Det enda som produktionsbolaget bakom podcasten – Meduza – har fått veta är att Apple har ”hittat ett problem med showen” och att ”det måste lösas innan den blir tillgänglig på Apple Podcast”.

Problemet är att Apple inte detaljerar vad som är problemet. Och det är en minst sagt oroväckande utveckling då det inte är första gången som Apple cencurerar i Podcaster på Rysslands begäran.

Efter att det ryska nyhetsprogrammet ”Holod Media” anklagades för en rad överträdelser av Rysslands censurmyndighet så försvann även den från Podcaster.

Måste följa myndigheternas beslut i Ryssland

Notera att bolag som har verksamheter i Ryssland måste följa lagar, regler och krav från ryska myndigheter. Det är alltså inte nödvändigtvis valfritt av Apple att ta bort de berörda programmen och poddarna från Podcaster.

Det är dock beklagligt att Apple inte kan säga varför eftersom det är väsentlig information för produktionsbolaget som nu står helt i kylan och inte vet hur de ska lösa ”problemen”, vilka de nu är.

Här lyssnar du på XX idag

Du hittar podcasten på flera andra plattformar än Apple Podcaster. Bland annat i den officiella appen, på Spotify och flera andra. Här är listan med alla platser just nu:

Via Meduza och The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.