Apple använder Amoled-skärmar i 2017 års iPhone-modeller

Apple Logo

Apple köper skärmar till nästan iPhone från Samsung. Det är en miljardaffär som ger Cupertino-företaget flexibla Amoled-skärmar från sin sydkoreanske konkurrent.

Värdet på affären uppgår till 2,6 miljarder dollar och ska ge Apple fler än 100 miljoner skärmar till nästa års iPhone-modeller.

Det skriver The Korea Herald som säger sig ha källor med insyn i affären. Andra uppgifter pekar också på att Apple nu tvingas dra ner ytterligare på tillverkningen av dagens iPhone-telefoner efter en minskad efterfrågan.

Det gäller inte minst iPhone SE som är företagets senaste flaggskeppsmodeller iPhone 6s och iPhone 6s Plus som bara växer i antal hos återförsäljarnas lager.

Hela 30 procents lägre tillverkningsgrad är att vänta om vi ska tro de senaste uppgifterna och det är absolut inte välkomna siffror hos Apple – eller tillverkarna som kan tvingas säga upp hundratals anställda.

Amoled ger flera välkomna förbättringar

Trots de negativa uppgifterna så sjönk Apples aktie bara med 1,6 procent på börsen i New York och många verkar ta det hela med ro.

Att Apple nu verkar påbörja skiftet från de befintliga IPS-panelerna till Amoled ses som ett stort steg inom teknikvärlden. Det ska ge ljusstarkare skärmar med bättre färgåtergivning samt högre kontrastförhållande och svärta.

Inga dåliga förbättringar alltså även om dagens iPhone-modeller redan har riktigt bra skärmar.

Det finns dock alltid utrymme för förbättringar och Apple kanske också har insett fördelarna med Amoled nu. Den egentligen anledningen till bytet lär inte avslöjas innan 2017 års iPhone presenteras så det kan finnas flera tunga anledningar till bytet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.