Apple äger nu Shazam – tar bort all reklam i apparna

shazam app logo

Populära musiktjänsten Shazam blir helt fri från annonser. Detta efter att Apple köpt tjänsten och nu tar bort all reklam i ett svep.

Shazam grundades under 1999 av Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang och Dhiraj Mukherjee. Tjänsten används för att identifiera musik och har ett stort antal användare världen över.

Shazam finns som app till både Android och iOS – och den har laddats ner mer än en miljard gånger. Varje dag använder 20 miljoner personer Shazam i sin telefon. Och den siffran lär inte minska efter att Apple köpte tjänsten.

Redan i december fick vi de första indikationerna på att Apple tänkte köpa Shazam. Då avslöjades inte någon prislapp, men det ryktades om en siffra runt 400 miljoner dollar. Långt under den miljard dollar som Shazam värderades till under 2015.

Exakt vad Apple tänker göra med sitt nyköp är ännu oklart. Att de tar bort all reklam vittnar om att tjänsten kan läggas ner och istället bakas in i iOS eller en av Apples andra tjänster.

Frågor och svar om Shazam

Var laddar jag ner Shazam till mobilen?

Shazam har applikationer för både Android och iOS. Du hittar dem i respektive appbutik.– Shazam för Android (Google Play Store)– Shazam för iOS (Apple App Store)

Hur mycket kostar det att använda Shazam?

Inget. Shazam är en kostnadsfri tjänst som tidigare visade annonser för att finansiera utvecklingen. Det gick även att köpa en specialversion för 41 kronor om man inte vill he annonser.

Finns det några alternativ till Shazam?

Ja. Den kanske största konkurrenten till Shazam är SoundHound. Funktionsrik och minst lika bra på att identifiera låtar åt dig. Helt klart värd att prova om Shazam inte faller i smaken.Ladda ner SoundHound här (Android, iOS)

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.