Appar till iPhone och iPad kan höra allt du säger – även när mikrofonen är avstängd

apple iphone ios 14 orange dot 2020

Appar i din iPhone och iPad kan höra allt du säger, även när mikrofonen är avstängd. Det avslöjar Apple på Twitter i ett meddelande till en orolig användare. Och det finns inga planer på att stoppa åtkomsten från Apples sida.

Vad som gäller är att även om du har stängt av mikrofonen i din mobiltelefon eller surfplatta så kan appar från tredjepart ändå komma åt ljudströmmen. Mikrofonen är alltså inte fysiskt avstängd, utan apparna slutar bara lyssna på ljudströmmen.

Du ser att apparna kan höra vad du säger (även de inte gör det) genom att stänga av mikrofonen för en app som normalt har åtkomst. Fortsätter den orange lampan som indikerar mikrofonanvändning att lysa så har appen åtkomst till ljudströmmen.

Maybe, but not necessarily. In the past it was not uncommon for apps to simply leave their ’audio session’ in place, and just ignore the audio flowing to them when the app-level mute button is active. Going forward, such apps should probably update their code to shut down their audio sessions to (so?) that users can be confident that the app does not have access to the audio.

Frågan är då – är det här ett problem? Sannolikt nej, men möjligen ja.

Även om appar inte tillåts lyssna på ljudströmmen när mikrofonen är avstängd så finns en liten risk att några ruttna ägg faktiskt gör det. Apple tycker att utvecklarna själva ska lägga in kod i sina appar som stänger av ljudströmmen helt, men frågan är huruvida de tänker lägga ner tiden på att göra det.

FAQ

Kan appar höra vad jag säger när mikrofonen är avstängd i iOS?

Ja, enligt Apple är det möjligt att appar kan avläsa ljudströmmen även med mikrofonen avstängd. De har dock inte tillåtelse att göra det.

Vad betyder den gröna lampan på min iPhone?

När den orange lampan lyser är kameran aktiv och används.

Vad betyder den orange lampan på min iPhone?

När den orange lampan lyser är mikrofonen aktiv och används.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.