Appar i iOS och iPadOS läser all data du kopierar – säkerhetsforskare varnar

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Mängder av appar i din iPhone och iPad kan se allt du kopierar och klipper ut till minnet. Även om de inte har något som helst behov av det – och det är ett säkerhetsproblem för dig.

Okej, vad är hela grejen?

Två säkerhetsforskare har upptäckt att många appar till iOS och iPadOS ser allt som användaren kopierar eller klipper ut till minnet.

Det inkluderar så klart även potentiellt känslig information som personnummer, lösenord, betalkortsnummer och liknande.

Apparna kan läsa den kopierade informationen utan att du som användare behöver ge uttrycklig åtkomst.

Det låter inte bra – vilka appar gör det här?

ios ipados appar kopierar data 2020

Säkerhetsforskarna vet inte exakt hur utbrett problemet är.

De har uttryckligen pekat ut kända appar som TikTok, 8 Ball Pool, Hotels.com och en rad nyhetsappar som Fox News och The Wall Street Journal som bovar i dramat.

Givetvis är det långt ifrån hela listan – det är bara de som forskarna lyft fram.

Låter oroväckande, men min Mac är väl säker?

Om du har aktiverat delat urklipp mellan dina mobila enheter och datorn så kan apparna potentiellt läsa allt du kopierar i macOS.

Det öppnar för en mycket större magnitud av potentiella problem eftersom sannolikheten är störra att du kopierar data där; speciellt känslig sådan.

Det är oklart hur apparna som läser urklippsdata hanterar denna och i vilket syfte. Det är inte säkert att de lagrar något alls, men i nutid när data är allt så skulle vi bli väldigt förvånade om apparna inte lagrar, aggregerar och säljer vidare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.