Appar i fullskärm – Samsung och Windows 10 tar relationen till nästa steg!

samsung phone pixabay old

Det har länge varit möjligt att ansluta telefonen till datorn för överföring av media. Nu ryktas det även om möjligheter att kunna spegla Samsungtelefoner till datorer med Windows 10. Allt som behövs är appen ”Din telefon” installerad på båda enheter och en kompatibel telefon naturligtvis. Vi utforskar betydelsen av detta lite mer nedanför.


Varför spegla min Samsungtelefon?

Tanken bakom den här funktionen är att du ska kunna använda appar från din telefon på datorn istället. Därmed kan du se notifikationer utan att plocka upp din Samsungtelefon från fickan, väskan eller vart du nu förvarar den. Enligt Windows Central skall man kunna använda många appar samtidigt och det låter lovande. Tänk att kunna scrolla på Instagram, Candy Crush och någon annan spelapp från exempelvis svenska casinon samtidigt.

windows 10 1535765 1280

Systeminformation

Först och främst gäller möjligheten att spegla mobiler endast de Samsungtelefoner som har operativsystemet Android 9.0 (2018) eller nyare. Du behöver även ha appen ”Din telefon” installerad på din telefon. Den hittar du som vanligt i Google Play eller i Samsungs egna butik Galaxy Store. Även datorn behöver ha denna applikationen men om du har den senaste Windows uppdateringen finns den redan installerad.

Du hittar ”Min telefon” på din dator genom att trycka på ”Windows” knappen och gå till ”Inställningar” därefter till ”Telefon” och sedan kan du trycka på knappen ”lägg till”. Men appen ger dig också instruktioner om hur du går tillväga.

Ros och Ris

Efter att vi själva har installerat och testat applikationen under ett par dagar vill vi dela med oss av lite tankar angående appen. Både i form av fördelar och nackdelar, vi valde att benämna dessa ros och ris, samt skillnader i jämförelse med marknadsfört material.


Ros

  • Vi gillar att man kan lämna telefonen på laddning i exempelvis sovrummet ( eller i glömma telefonen i kylskåpet som vissa gör) och ändå få ”viktiga” notifikationer från appar direkt till datorn istället. Till exempel från Instagram och SMS.
  • Ingen kabel behövs för att genomföra anslutningen, det räcker med Bluetooth, aktiverad på båda enheterna givetvis.
  • Det är väldigt lätt att spara ner foton från telefonen till datorn genom denna typen av anslutning.

Ris

  • Det var inte så lätt att ansluta enheterna. Många steg och klick. Det tog även lång tid, vi fick göra om proceduren två gånger innan det fungerade ordentligt.
  • Det går inte att radera foton eller SMS från telefonen via datorn.
  • Synkroniseringen är lite svajig, ibland är det ingen fördröjning men ibland dyker aviseringar inte upp alls trots att de är påslagna.

Verklighet kontra marknadsföring

Vi nämnde även att vi skulle ta upp avvikelser från marknadsföringen. Det vi vill påpeka här är att speglingen av appar som utlovas inte riktigt stämmer med verkligheten. Detta kan vara för att denna funktion fortfarande är under utveckling. Förvänta dig därför inte att du ska kunna öppna upp appar på en gång.

Sammanfattning

Vi är trots skillnaderna på verklighet i jämförelse med marknadsföringen positivt överraskade av applikationen. Det är praktiskt att kunna se aviseringar från olika appar på datorn och inte känna ett behov av att ta upp mobilen en gång i kvarten. Men samtidig är det ju inte riktigt det som utlovats, så vi avvaktar med en slutgiltig bedömning.