Android Silver kanske inte ersätter Nexus trots allt

android-logo

Rykten har sedan länge pekat på att Android Silver ska ersätta den befintliga Nexus-serien med hårdvara från Google och dess tillverkningspartners.

Android Silver är ett projekt som innebär att Google betalar tillverkare för att släppa sina högpresterande smartphones med en ren version av Android – mycket likt Samsung Galaxy S5 Google Play Edition och andra modeller i samma GPE-serie.

Tanken är att fler telefonmodeller ska kunna lanseras utan så kallad bloatware eller extra gränssnitt och i stort kan detta tyckas vara något riktigt positivt. Android Silver kommer dock med en tung baksida och det är att Nexus-märket kan komma att läggas ner.

Google har visat att de är mer än kapabla även på hårdvarusidan med Nexus 4 och Nexus 5, båda tillverkade av LG men i samarbete med Mountain View-företaget. För att sedan inte tala om Nexus 7 som är utvecklad i samarbete med Asus och som blivit ruskigt populär på marknaden.

Nexus kan tas bort hela

Om Android Silver blir verklighet kan Nexus försvinna och därmed den populära Nexus-serien som många uppskattat för sina bra priser och den relativt bra prestandan.

Den stora frågan är givetvis huruvida Android Silver faktiskt blir av och om det i så fall blir i den form som det ryktats om. Enligt Nexus-profilen Dave Burke finns inga indikationer på att den egna hårdvaruserien ska läggas ner och det är givetvis något riktigt positivt att höra.

En av anledningarna är att Android blir mycket svårare att testa utan den egna hårdvaran och utan den får man ingen bra referensram för resten av produkterna på marknaden. Med Android L på gång behövs Nexus 5 och Nexus 7 2013 för utvärdering innan den färdiga koden kan släppas till respektive OEM-tillverkare – men hur blir det sen då?

Vilka modeller får Android L?

Burke kan inte sia om framtiden, eller så väljer han helt enkelt att inte gå in närmare på vad Google planerat för nästakommande Android-lanseringar. För eller senare så lär Nexus-serien ha spelat ut sin rätt på marknaden men det är inget vi bör vänta oss den närmaste tiden. Båda ovan nämnda modeller är bekräftade att få Android L och resten av enheterna i serien är ännu obekräftade. Hur det ser ut hos resten av tillverkarna återstår också att se.

Att Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2, HTC One M8 och LG G3 får Android L är ingen högoddsare. Däremot är precis alla andra modeller högst osäkra i skrivande stund.

Vad tror ni om Android Silver – är det något som Google kommer att använda sig av i framtiden eller är det Nexus som gäller även framöver?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.