Android O kan släppas den 21 augusti — först till Pixel & Nexus

Android O

Nästa stora uppdatering av Googles mobila plattform kallas Android O och versionen kan vara redo för lansering kring slutet på augusti.

Android O har redan haft fyra testversioner som skickats ut till intresserade som redan nu vill prova allt nytt från Google. Med deras återkoppling har Google bit för bit optimerat Android O inför lanseringen — och snart kan ett släpp vara närstående.

Vid lanseringen i sin färdiga form blir Android O omedelbart tillgänglig för alla med en Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel och Pixel XL. Det är alltså endast Googles egna produkter som står först i kön, och har du något annat kan det dröja ett helt år innan du får Android O på din telefon.

Jo, det stämmer faktiskt. Om du har oturen att använda en lite billigare mobiltelefon som dessutom är låst till en mobiloperatör, då är risken stor att du får vänta åtminstone åtskilliga månader eller mer.

Om du inte vill vänta är det enklaste (och dyraste) att köpa en mobiltelefon från Google eller en annan tillverkare där Android O medföljer från start. Därefter är det något av chansning om nya versionen släpps eller inte till de andra telefonerna.


Dyrare flaggskeppstelefoner från Huawei, Samsung, LG och Sony är i det närmaste garanterade att få uppdateringar. Förutsatt att det är fjolårets eller nyare modell.

När du väl kör Android O på din mobiltelefon får du nyheter som picture-in-picture, lägre strömförbrukning, optimerad ljudkvalitet via Bluetooth, stöd för snooze av notifikationer, bättre stöd för lösenordshanterare och mycket, mycket mer.

Google har valt att göra redan utmärkta Android Nougat ännu bättre med optimeringar snarare än att försöka sig på något helt nytt. Det tycker vi är helt rätt väg att gå. Gör du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.