Android Nearby – lyssnar på din omgivning

android-logo

Google arbetar på en ny funktion till Android som kallas ”Nearby”.

Vad den gör är att automatiskt känna av andra mobila enheter eller platser i närheten och kan ansluta till dessa vid behov.

Med Nearby kan man exempelvis få rabatter till mobiltelefonen när man passerar en viss hylla i en butik, eller varför inte påminnelser om något man skulle säga när man träffar en viss person?

För att kunna göra detta sägs att Nearby för korta stunder kan aktivera en telefons WiFi, Bluetooth och mikrofon (!) för att lyssna av omgivningen – den sistnämnda något som även Facebook vill kunna göra med senare versioner av sin Android-app.

Det är en spännande men ändå oroväckande utveckling när ljudinformation vill kunna spelas in och analyseras utanför den lokala enheten. Även om det påstås att all sådan information skickas och mottages anonymt så finns alltid en oro för att det lagras i vår ovetskap.

Vad tycker ni – har det gått för långt när mikrofonen används för att spela in saker i sin omgivning och skickas till megaföretag som Google?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.