Android-appar från DO Global bryter mot Googles regler – tas bort från Play Store

DO Global
DO Global

45 appar från utvecklaren DO Global har tagits bort från Google Play Store. Anledningen är att företaget beskyllts för klickbedrägeri i sina Android-appar – något som Google som mycket allvarligt på. Här är vad du måste veta.

Vilka är DO Global?

DO Global är delvis ägt av kinesiska storföretaget Baidu. Utvecklaren har ståtat med ett hundratal appar på Play Store, många av dem med andra utvecklarnamn än just DO Global. Ett sådant namn är exempelvis ”Pic Tools Group”.

Vad är det för typ av klickbedrägeri som uppdagats?

Enligt Google har det framkommit uppgifter som pekar på att DO Global registrerat falska klick på annonser i sina appar. Det ökar intäkterna utan att annonssäljarna faktiskt får ut något av det.

Minst sex appar har upptäckts med kod som skapar falska annonsklick. Dessa appar har kunnat köras i bakgrunden på mobiltelefonen även om användaren till synes stängt ner den själv.

Kan apparna skada mig eller min mobiltelefon?

Nej.


Den kod som apparna använder för att registrera falska klick är inte skapad för att skada dig eller din mobiltelefon. Den samlar alltså inte in någon data om dig och göra inget som kan kosta dig pengar.

Med det sagt är det givetvis bra om du är uppmärksam på vilka appar du har på telefonen. Steget från klickbedrägeri till andra typer av skadlig kod är inte långt.

Vi rekommenderar att du avinstallerar appar du är osäker på, och de som kommer från DO Global tills de reder ut sina problem

Vem upptäckte att DO Global sysslade med klickbedrägeri?

Webbsajten BuzzFeed skrev den första rapporten om tillvägagångssättet. De har tillsammans med säkerhetsforskare identifierat de berörda apparna och därefter kontaktat Google.

Vad säger Google om DO Global och de sex apparna?

Google säger i ett uttalande till webbsajten The Verge att de (Google, red. anm) tar ansvaret för att skydda både användare och annonsörer mycket seriöst.

Google säger även att de investerar i verktyg och resurser för att motarbeta bedrägerier och missbruk. När Google hittar regelöverträdelser identifierar företaget hur omfattande det är samt vilka åtgärder som krävs.

I fallet med DO Global har Google inte bekräftat officiellt att utvecklaren drabbats av sanktioner på Play Store.

Buzzfeed och The Verge kan dock bekräfta att deras appar tas bort från Play Store. Det berör inte bara de sex ”skadlig” apparna utan samtliga hundratalet från de många andra utvecklarnamnen.

Var kan jag läsa mer om DO Global och apparna?

Buzzfeed har publicerat sin rapport på sin webbsajt. Även webbsajterna The Verge och AndroidCommunity har skrivit artiklar om händelsen.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.