Android 4.4 till Samsung Galaxy S4 Mini – men inte Galaxy S3

samsung-galaxy-s3.jpg

Ännu en läckt tidsplan från Samsung ser ut att bekräfta det vi visste sen tidigare – Galaxy S3 kommer inte att få Android 4.4 ”KitKat” från officiellt håll.

Tidigare i år kom rykten om att den sydkoreanska tillverkaren tänkte lämna sin idag gamla smartphone i kylan och bara se framåt mot nyare modeller – och nu fick vi en tydlig indikation på att så är fallet.

Lite som plåster på såren visar tidsplanen att modellerna Galaxy S4 Mini, Galaxy Grand 2 Duos, Galaxy Mega 5.8, Galaxy Mega 6.3 och Galaxy Note 3 är på gång att få sina uppdateringar till senaste Android-versionen.

Dessa påstås få sina uppdateringar färdigställda innan slutet på juli – men ha i åtanke att det dröjer ytterligare innan mobiloperatörerna har gjort sina justeringar och godkännanden (om man har en operatörslåst enhet).

Cyanogenmod räddar dagen

cyanogenmod-logo

Den som kan tänka sig att installera en tredjepartsvariant av Android på sin telefon kan trots allt få Android 4.4 i sin Galaxy S3.

Cyanogenmod är ett projekt som tar Android bortom det officiella stödet hos tillverkarna och ger även äldre telefoner och surfplattor möjligheten att installera senare versioner av Android.

Givetvis finns begränsningar som gör att exempelvis Android L inte kan installeras på precis alla modeller som idag får Android 4.4 – men de gör ett fantastiskt jobb med att modifiera mjukvaran på ett sätt som optimerar den för var och en av de olika modellerna som finns idag.

Exempelvis kan nämnas att min Samsung Galaxy S4 körde Android 4.4 långt innan min mobiloperatör Tre godkände och släppte den. Helt tack vare Cyanogenmod.

Cyanogenmod är superenkel att installera – läs mer om hur man går tillväga på den officiella webbsajten. Filerna för Galaxy S3 finner ni här.

 

samsung-tidsplan-lacktbild-galaxys4mini

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.