AMD:s drivrutiner för Windows kan skada din dator (2023)

amd radeon rx 6000 navi

AMD meddelar att drivrutinen Adrenalin 23.2.1 kan krascha din dator med blåskärm som följd. Det kan också leda till en så kallad ”bootloop” vilket betyder att Windows startar om gång på gång, utan att du kommer in i operativsystemet på normalt vis. Här är allt du måste veta om problemet samt hur du löser det.

Vi har skrivit om det här problemet tidigare här.


Vad har hänt?

AMD har släppt en ny version av drivrutinen ”Adrenalin” för grafikkorten i Radeon RX 6000-och RX 7000-serien.

Drivrutinen har en rad förbättringar med bland annat ökad prestanda i nyligen släppta Hogwarts Legacy. Andra spel som presterar bättre är Shadow of the Tomb Raider, Doom Eternal och F1 2022.

Dessvärre har den nya drivrutinen även buggar som gör att användarna i värsta fall inte kan använda sin dator överhuvudtaget efter att den installerats. Adrenalin 23.2.1 är versionen som problemen avser och har du installerat den finns några åtgärder du kan / bör ta.

Vilka problem drabbar användarna?

Det varierar en hel del med vilka problem som drabbat användarna. En del upplever inga problem överhuvudtaget, andra upplever krascher av Windows (blåskärm) i vissa situationer och de som är värst drabbade kan inte ens använda sin dator efter installationen.

Det rapporteras från Pcworld.com att de datorer som inte längre går att använda kraschar med blåskärm och felmeddelandet ”INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE”. Vad felmeddelandet betyder är att drivrutinern (i det här specifika fallet) hindrar Windows från att ladda korrekt.

Microsoft har en utförlig supportsida med information om vad som kan ställa till det när blåskärm med det felmeddelandet visas.

Hur undviker man problemet med AMD:s drivrutiner?

Det första AMD säger är att de rekommenderar den som ska installera AMD Software: Adrenalin Edition på sin dator att först installera ALLA uppdateringar som finns via Windows Update. Gör det INNAN du installerar AMD:s drivrutiner och starta om datorn.

En annan viktigt detalj är att du INTE ska kryssa i rutan för ”fabriksåterställning” när du installerar drivrutinerna i Windows.

Är du osäker på processen och vill inte riskera något? Undvik att installera Adrenalin 23.2.1 tills AMD rapporterar att de har en ny, förbättrad version som inte kan krascha datorn bortom räddning.

Lösningen om du redan är drabbad

Om du redan har installerat Adrenalin 23.2.1 och är drabbad av både kracher, blåskärm och bootloop-problemet – då har du stora problem. Det är nämligen inte säker att du kan komma ur situationen utan dataförlust och en ren ominstallation av Windows.

Men att försöka är det första steget innan du gör något drastiskt. Börja med att försöka tvinga datorn till automatisk reparation av Windows. Det gör du genom att trycka in strömknappen på datorn samtidigt som UEFI/BIOS-skärmen visas på skärmen. Om du prickar det hela rätt så bör Windows trigga en automatisk reparation.

När den är klar så får du en Advanced options-ruta med valmöjligheten. Välj ”System Restore” eller motsvarande på svenska. Välj den återställningspunkt som skapades precis före installationen av drivrutinerna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.