Amazon stäms av FTC över dyra köp i mobilappar

amazon-kindle-surfplattor

Amazon och amerikanska FTC är i luven på varandra efter att storföretaget anklagats för att medvetet tillåta barn göra dyra köp inne i applikationer.

Köpen kan göras utan föräldrarnas tillåtelse och i många fall finns inte ens möjligheten att skydda sig med lösenord, som man exempelvis kan både på Android och IOS.

FTC-profilen Edith Ramirez har sagt att barn kan göra obegränsat med köp utan tillåtelse och att även anställda på Amazon har reagerat kraftigt på hur enkelt företaget verkar ta problemet.

Så enkelt att FTC nu helt enkelt drar Amazon till domstol för att hitta en lösning. När Amazon introducerade köp i appar under 2011 fanns inga restriktioner överhuvudtaget kring köpen och trots en policyändring året därpå så är det fortfarande ett stort problem.

Även drabbade i Sverige

Det är inte bara i USA som föräldrar drabbas av oväntade köp i appar utan här i Sverige finns flera fall som omfattar tusentals kronor per gång.

Tacksamt nog finns väl utarbetade skyddsfunktioner i både Android och IOS – funktioner som måste aktiveras för att skydda mot köp.

Amazon har ännu inte fått något ordentligt fäste på den svenska marknaden och de få produkter som företaget har här är långt ifrån populära.

Frågan är – hur skyddar man sig mot barn som köper dyra saker i appar?

Enkelt. Sätt lösenord som stoppar alla obehöriga köp eller om man har IOS så kan köpfunktionen stängas av helt via inställningarna. Knepigare än så är det inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.