Allvarlig bugg i Spotify-apparna för desktop — kan skriva flera terabyte med skräpdata

Spotify Logo

Spotify kan vara anledningen till att dina ssd-disk går sönder i förtid. Enligt uppgift har musiktjänstens officiella applikationer en allvarlig bugg som gör att hundratals gigabyte skrivs till disken i onödan. Per timme. En del har uppmätt flera terabyte med skräpdata.


Vad det betyder i praktiken är att Spotify, genom att skriva stora mängder onödig data, förkortar minneskretsarnas livslängd i din ssd-disk. Oavsett om du använder Spotify med Windows, macOS eller Linux. Och det här ska ha pågått sen mitten på juni när de första användarna började rapportera om problemet.

“Det här är en enorm bugg som påverkas tusentals användare”, säger Spotify-användaren Paul Miller till webbsajten Ars Technica. “Om exempelvis Castrol Oil förkortar bilmotorns förväntade livslängd med fem eller tio år vill nog ägarna vet det. Och faktumet att det sker måste rapporteras”, fortsätter han.

För att kontrollera att buggen kan återskapas under kontrollerade former försökte tre reportrar på Ars Technica just det och lyckades utan problem. Spotifys applikation skrev i snitt fem till tio gigabyte med data på under en timme, även när applikationen bara var vilande (utan att musik spelades). Om applikationen var igång mer än en dag stack siffran snabbt iväg — upp till extrema 700 gigabyte per timme.

Rapporter från användare i Spotifys officiella forum pekar på att de massiva dataskrivningarna har med textsträngen Mercury.db att göra. Det har också föreslagits en hel del manuella lösningar för att råda bot på problemet. Lösningar som tacksamt nog inte behövs då Spotify har släppt en buggfix som ska lösa det hela.

“Vi har sett några frågor i vår community om mängden data som skrivs av Spotify-applikationen för desktop. Dessa [frågorna] har undersökts och problemen åtgärdats med version 1.0.42 som rullats ut till alla användare”, skriver en talesperson för Spotify.

Om har du har Spotify installerad redan idag får du ett meddelande om att en ny version finns för din applikation. Bara starta om Spotify så uppdateras nya versionen automatiskt. Vad tror du om buggen som Spotify säger sig ha lagat — verkligt problem eller en höna av en fjäder?