AirDrop används av kinesiska myndigheter för att spåra användare

apple airdrop demo supportsida ios13

Det är inte längre säkert att använda AirDrop. Redan 2019 hittade tyska säkerhetsforskare allvarliga sårbarheter i Apples trådlösa överföringsmetod. Apple valde att ignorera problemet och ignorera förslagen på lösningar som forskarna presenterade.

Sårbarheter i AirDrop används aktivt

Nu har kinesiska myndigheter hittat ett sätt att nyttja sårbarheterna, och representanter i det amerikanska underhuset vill veta varför Apple inte fixade problemet tidigare. Apple har i sin tur valt att stoppa huvudet i sanden och inte säga något.

Vad som hänt är att kinesiska myndigheter använde sårbarheten i AirDrop för att identifiera individer som skickat ”olämplig information” till förbipasserande i tunnelbanan i Beijing.

Exakt vad olämplig information innebär vet vi inte, men det är ingen högoddsare om sårbarheten kan användas av diktaturer för att hitta oliktänkande som står för egna åsikter och tankar.

Amerikanska senatorer vill se Apple stå till svars

Har Apples ovilja att lyssna på säkerhetsforskare lett till fängslandet av individer i ett annat land? Det lär vi inte få ett definitivt svar på, men just nu ser det inte bra ut för Apple.

Inte minst då amerikanska senatorn Marco Rubio höjer en röst för att Apple ska ”stå till svars för misslyckandet att skydda användarna med så flagranta sårbarheter”. Benjamin Ismail som är ansvarig på Greatfire.org menar att Apple måste vara helt transparanta med hur de svarar på den nya utvecklingen.

Vi har tidigare rapporterat om sårbarheten i AirDrop här. Då skrev vi om hur cyberkriminella kan se mejladresser och mobilnummer med enkelhet.

Via techspot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.