Affinity Photo – bästa Photoshop-alternativet på Mac OS X

affinity-photo-live-filters


Affinity Photo har släppts till OS X och är ett fullfjädrat alternativ till proffsprogrammet Adobe Photoshop.

Programmet kan köpas via Mac Store och kan till skillnad från Photoshop köpas mot en engångskostnad. Med sina utmärkande egenskaper är Photo ett mycket lockande alternativ till kokurrentens omtalade prenumerationslösning.

Affinity Photo är tämligen lättviktig och är mycket responsiv även med flera tunga bilder öppna samtidigt. Gränssnittet är intuitivt med välplacerade ikoner, menyer och funktioner som alla är förhållandevis enkla att komma åt utan eftertänksamhet.

Komplett stöd för lager

Photo ståtar med komplett stöd för lager, även vid import från Photoshop. Faktum är att Affinity lovar utmärkt prestanda även med filer som har tusentals lager. Imponerande om det stämmer.


Det finns ett stort antal filter för spännande effekter, inklusive vanliga som blur, distortion och tilt-shift. Alla ändringar sker i realtid för att man omedelbart ska se resultatet vid justeringar. Det finns även ett stort antal penslar att arbeta med, vilket kanske inte kommer som någon nyhet. Det är mer standard än undantag så klart.

Gör om gränssnittet efter behov & RAW-stöd

affinity-photo-unlimited-layers

Om gränssnittet inte är tillbelåtenhet från start kan man enkelt omvandla det till något som mer liknar Photoshop eller Pixelmator om det är bättre. Dra, dela, flytta och släpp grafiska element så de passar ditt arbetssätt bäst.

Precis som sig bör har Affinity Photo även fullständigt stöd för raw-format. Ett absolut måste för alla seriösa fotoredigeringsprogram. Råformat är bästa alternativet för alla typer av redigering och här får man stora möjligheter att redigera sina bilder för bästa möjliga resultat.

En spännande möjlighet är att man kan lägga till artificiella ljuskällor som på ett artistiskt vis lyfter fram exempelvis porträtt. Dessa ljuskällor kan förstärkas med olika färg- och filter-effekter som ger extra effekt.

Hårdvaruaccelerering med OpenCL

affinity-photo-lightning

Affinity Photo drar nytta av hårdvaruaccelerering med OpenCL för att nyttja datorns prestanda maximalt. Det finns fullt stöd för retinaskärmar och Photo körs på 64-bitarsplattformar för att kunna använda så mycket internminne som möjligt där det finns mer än fyra gigabyte.

I skrivande stund kan Affinity Photo endast köpas och köras på Mac OS X men förhoppningsvis får vi en PC-version vid ett senare tillfälle. En testversion ska finnas tillgänglig under augusti månad och man kan få Photo till rabatterat pris fram till den 23 juli.

Läs mer om Affinity Photo på den officiella webbsajten eller köp program direkt via Mac Store. En komplett lista över funktioner hittar ni här.