Strömma Adobe Photoshop till Chrome OS

Adobe Photoshop Chrome OS


Adobe Photoshop kommer till Chromebooks.

Pixlr är troligtvis det bästa alternativet för bildredigering i Chrome OS i skrivande stund. Detta kan dock komma att ändras inom kort då Adobe har presenterat en lösning för att ta Photoshop till Chromebooks.

Den första versionen som presenterats bygger på att man strömmar appen till Chrome OS. Till en början är det bara amerikanska kunder som betalar för Creative Cloud som kan testa tjänsten, men tanken är att utöka möjligheten även utanför USA inom en snar framtid.

Stöd för Google Drive

Tät integration kommer att finnas med Google Drive, så filer man arbetar med kan hämtas och lagras direkt i molnet – utan att användas Adobes egna lösning. Eftersom inget behöver installeras på datorn man använder krävs bara en stabil internetanslutning, allt strömmas direkt i webbläsaren.

Det betyder också att kraven inte är speciellt stora på datorn man använder. I skrivande stund är det bara att man använder Chrome OS eller en Windows-dator med webbläsaren Chrome.


Första versionen kommer att erbjuda Creative tools och inte så mycket mer. Adobe lovar dock att mer är på gång och det här mycket positivt för alla med Chromebooks som trots allt är kraftigt begränsade.

Inget GPU-stöd

Nämnvärt är att det inte finns GPU-stöd då programmet körs i en virtuell miljö. Så någon hårdvaruaccelerering för tyngre arbeten är alltså inte att tala om.

Det bör också nämnas att Adobe kräver en internetanslutning på 5 Mbps eller bättre samt en fördröjning (latency) på max 250ms. Inget offline läge här inte – internet är ett absolut krav från start. Tänker man ta med bärbara datorn på stan är det 4G som gäller om man vill ha en trivsam upplevelse.

När vi i Sverige får en möjlighet att testa Photoshop i webbläsaren återstår att se.

Nyhetskälla är Ars Technica