Adele släpper inte 25 till musiktjänster – hindrar miljoner fans

Adele 25 2015


Adele släppte sitt nya album ”25” den 20 november och intresset är minst sagt högt. Musikfans världen över har väntat på att få lyssna på artistens nya låtar och försäljningen av såväl cd- som vinyl-skivor väntas slå nya, svårslagna rekord. Kanske är det inte så konstigt eftersom Adele gör en Swift och vägrar släppa in albumet på musiktjänster som Spotify och Apple Music.

Adele har meddelat distributörer av digital media att 25 inte kommer att finnas tillgänglig för strömning och även om vi hoppas detta bara gäller för en kort period så är det en oroande trend som sprider sig allt mer. Superikonen Taylor Swift i det närmaste chockade musikvärlden när hon drog sig ur alla musiktjänster då hon menade att ersättningen var för låg.

“Music is art, and art is important and rare. Important, rare things are valuable. Valuable things should be paid for. It’s my opinion that music should not be free, and my prediction is that individual artists and their labels will someday decide what an album’s price point is. I hope they don’t underestimate themselves or undervalue their art.” – Taylor Swift

När allt kom till kritan backade Swift i sitt beslut och lade upp sin musik på Apple Music, vilket är hyckleri på hög nivå efter hennes rantande om hur dåligt det är med betalning från strömmande musik. Det vore inte förvånande om Apple lockat med en mycket stor påse omärkta sedlar då Taylor Swifts musik är ett enormt lockbete för vilken musikaktör som helst på internet – och en stor vinst över Spotify och Google Play Music.

Beyoncé


Beyoncé var först

Om Adele går samma väg som Taylor Swift återstår att se men att inte vara med i de stora musiktjänsterna är som att bjuda in piratkopieringen till buffé. För att inte tala om hur lurade en del kan känna sig då Apple marknadsfört Adele ganska hårt inför albumlanseringen men utan att faktiskt ha med henne i utbudet. Ganska taskigt kan tyckas.

Faktum är att varken Taylor eller Adele var först med att titta snett på musiktjänster utan istället är det Beyoncé som var först med att dra rubriker i ämnet. Hon vägrade nämligen strömma sitt album med samma namn under hela första året efter lansering och först 2013 fick Spotify tillgång till musiken.

Musikvärlden drabbas hårt när storartister vägrar släppa musik på internet och med ett allt mer ökat intresse för strömmande musik så är det att ta stora kliv bakåt i utvecklingen.

“This is a minor issue for Adele, but a major issue for the streaming services. For two years running they’ve not had the biggest album of the year.” – Mark Mulligan, Midia Research

Kanske kan Adele lyckas dra in sina önskade miljoner (jo, för det är ju egentligen det som saken gäller, eller hur?) genom att hålla på albumet 25 den närmaste tre månaderna för att locka köpare och SEN släppa till Spotify, Apple Music och Google Play Music? Det vore ju en ganska schysst tradeoff där entusiasterna köper på skiva och resten av världen som inte bryr sig om fysisk media faktiskt slipper piratkopiera.

Vad tycker ni?