Sedan de klassiska köttbullarna introducerades på IKEA för fyrtio år sedan har den runda formen blivit lika ikonisk som de platta paketen. Nu tar IKEA nästa steg i sin matkultur och presenterar en ny medlem i familjen: falafeln.
Viktigt att veta
- Falafeln lanseras i alla svenska varuhus från 1 oktober.
- Serveras med couscous, aioli och citron för 59 kronor i restaurangen.
- IKEA Malmö erbjuder även en falafelrulle i bistron för 29 kronor.
- Falafeln är gjord på kikärtor, zucchini, lök och kryddor.
- Lanseringen är en del av IKEAs satsning på fler växtbaserade alternativ.
Från och med den 1 oktober serveras falafeln i alla svenska varuhus, som en del av satsningen på fler växtbaserade alternativ.
Från köttbullar till växtbaserat
Under åren har IKEA utvecklat sin klassiska rätt i olika riktningar – från köttbullar och kycklingbullar till de växtbaserade alternativen som lanserades för några år sedan. Det är en tydlig trend där kunderna allt oftare efterfrågar gröna alternativ på menyn.
Efter alla olika varianter av bullar som har introducerats så ville vi utforska en ny variant, säger Daniel Yngvesson, Global Food Designer på IKEA of Sweden.
Falafeln är en omtyckt maträtt som med sin aromatiska och nötiga smak är uppskattad över hela världen.
Så serveras falafeln
IKEA beskriver rätten som ett fräscht och smakrikt inslag. Falafeln är gjord på kikärtor, zucchini, lök och kryddor, och serveras med couscous, aioli och en citronskiva. Priset i restaurangen blir 59 kronor.
Förutom restaurangens upplaga satsar IKEA Malmö extra på lokalkänslan. Eftersom staden kallar sig Sveriges falafelhuvudstad kommer kunderna där även kunna köpa en falafelrulle i bistron – serverad i tunnbröd med vitlökssås och sallad. Priset: 29 kronor.
Vi ser fram emot att välkomna en ny rätt på vår meny och falafeln är ett gott och fräscht tillskott till våra växtbaserade rätter, säger Erika Norrman, Country Food Manager på IKEA Sverige.
En del av en större matresa
IKEA har under lång tid velat bredda sin meny och minska klimatpåverkan. De växtbaserade alternativen är ett sätt att erbjuda hållbara, prisvärda och välbekanta rätter till en bred publik. Med falafeln knyter man ihop tradition med innovation – en rund form som känns hemma på IKEA, men med nya smaker och nya associationer.
Via IKEA
Kort om falafel i Sverige vs andra länder
Falafeln har länge haft en självklar plats i många delar av världen, inte minst i Mellanöstern där den är en traditionell gatumat baserad på kikärtor, örter och kryddor. I länder som Libanon, Egypten och Israel äts falafel ofta i pitabröd eller rulle tillsammans med tahini, picklade grönsaker och färska örter.
I Sverige har falafel blivit starkt förknippad med Malmö, som brukar kallas landets falafelhuvudstad. Här är falafelrullen en omtyckt och billig streetfood-klassiker som går att köpa på många platser, ofta serverad i mjukt bröd med sallad och krämiga såser. Skillnaden är alltså att falafel i många länder är en självklar del av matkulturen sedan länge, medan den i Sverige fått en mer lokal prägel som Malmös kanske mest kända snabbmat.
FAQ
Är IKEAs falafel vegansk?
Ja, falafeln är helt växtbaserad och innehåller kikärtor, zucchini, lök och kryddor. Tillbehören varierar, men rätten i restaurangen serveras med couscous, aioli och citron.
När börjar falafeln serveras på IKEA?
Falafeln finns på menyn från och med 1 oktober 2025 i alla svenska IKEA-varuhus.
Vad kostar rätten?
I restaurangen kostar falafeln med couscous och aioli 59 kronor. I bistron på IKEA Malmö finns en falafelrulle med tunnbröd, sallad och vitlökssås för 29 kronor.
Varför lanserar IKEA en falafel?
Falafeln är en del av IKEAs satsning på växtbaserade alternativ, som blir alltmer efterfrågade av kunderna. Samtidigt vill man behålla den klassiska ”bulle”-formen som en symbol för IKEA-maten.
Finns falafelrullen i alla varuhus?
Nej, falafelrullen serveras endast i bistron på IKEA Malmö, som en hyllning till stadens falafeltradition.













Lämna ett svar
Visa kommentarer