Apple har släppt iOS 18.0.1 med flera buggfixar

Apple iOS 18

Apple har släppt iOS 18.0.1 med flera buggfixar. Den nya uppdateringen är främst för dig som har en iPhone 16, men den är viktig även för mobiltelefoner som är äldre än så.

Vad är iOS 18.0.1

Med iOS 18.0.1 släppte Apple den första uppdateringen sen iOS 18 introducerades. Det är en liten uppdatering med bara ett fåtal optimeringar och buggfixar. Versionen innehåller inga stora nyheter utan är bara en liten uppdateringen på vägen till iOS 18.1 som släpps senare i oktober.

Vad är nytt med iOS 18.0.1

  • Fixar skärmproblem med iPhone 16 och iPhone 16 Pro
  • Fixar problem med videoinspelning i 4K med iPhone 16 Pro
  • Fixar problem med att Meddelanden-appen oväntat avslutas
  • Fixar prestandaproblem med vissa iPhone-modeller

Utförligare beskrivning av fixarna

Direkt efter att iPhone 16-serien gick att köpa och använda kom de första rapporterna om att skärmarna inte var responsiva i alla lägen. De reagerade inte på beröring i specifika situationer vilket har lett till frustration hos många användare. Det har även drabbat äldre mobiltelefoner i iPhone 15-serien.

Specifikt med iPhone 16 Pro har det visat sig att videoinspelning i 4K och utan HDR aktiverat kan göra att kameran låser sig. Användare som spelat in högupplöst video utan HDR med ultravidvinkelkameran i makroläge har klagat på att både videon och kamera-appen hänger sig.

Meddelanden-appen finns både på iPhone och Apple Watch. I vissa situationer har appen plötsligt stängt ner sig när användare försöker svara på meddelanden via appen i en Watch-klocka. Det är oklart varför problemet uppstått från första början.

En del iPhone-modeller har drabbats av prestandaproblem med iOS 18. Enligt Apple har det med så kallad minnesallokering att göra. Vad det betyder är att appar, spel och systemtjänster inte fått den mängd RAM-minne som behövts för full hastighet, vilket nu är åtgärdat med iOS 18.0.1.

Du kan läsa mer hos Apple här

iOS 18.0.1 fixar två sårbarheter

Apple har även listat två sårbarheter som iOS 18.0.1 löser. Den ena är ett mindre problem medan den andra potentiellt kan bli ett allvarligt säkerhetshot i fel situationer.

Det mindre problemet är att ljudmeddelanden i Meddelanden-appen kunde fånga upp några sekunders ljud innan indikatorn för mikrofonen aktiverades.

Det större problemet var att lösenord som sparats i nya (för iOS 18) appen Lösenord kunde läsas upp via högtalare och hörlurar med VoiceOver. Problemet uppstod på iPhone XS och nyare.

Läs mer om sårbarheterna här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.