Instagram: Varnar för falsk information om COVID-19 – förbjuder AR-filter

instagram covid19 corona faktacheck 2020

Instagram meddelar att de inför en rad åtgärder som ska minska spridningen av falsk information om coronaviruset (COVID-19). Här är vad det betyder för dig som Instagram-användare.

Spridningen av falsk information om coronaviruset, även kallat COVID-19, är stor. I ett försök att bidra till bättre upplysning med rätt information så har Instagram valt att göra en rad förändringar i sin tjänst.

Den första nyheten är att Instagram nu aktivt visar corona-relaterad information som är faktagranskad och korrekt. Detta genom att enbart visa information direkt från lokala myndigheter där du befinner dig.

En annan nyhet är att material på Instagram som bedöms vara falska nyheter kring coronaviruset kommer att märkas ut tydligt för användarna. Det minskar risken för att någon misstar falsk information för korrekt.

Märkningen av falska nyheter sker när oberoende organisationer som granskar informationen flaggar till Instagram.

Vidare har Instagram stoppat alla AR-filter som på något vis relaterar till coronaviruset.

Anledningen är att AR-filter som berör COVID-19 både kan sprida felaktig information och samtidigt vara stötande för personer som är direkt påverkade av smittan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.