Malware i din mobiltelefon blir allt vanligare — en växande negativ trend som slår hårt mot mobilanvändare världen över.
Om du lagt märke till att din telefon eller surfplatta börjat bete sig konstigt med reklam som visas, att den blir segare eller att mobiloperatören plötsligt säger att du nått din gräns för mängden data som får användas – ja då kan den i värsta fall vara infekterad av skadlig kod, så kallad malware.
Säkerhetsföretaget Kaspersky har tagit fram 7 tecken på att din Android-mobil är infekterad av skadlig kod och som ska hjälpa dig att se huruvida det stämmer eller inte. Risken att drabbas av malware i mobilen eller surfplattan är fortfarande förhållandevis liten, men om du har otur kan det hända.
Sju punkter du bör känna till
Oönskad reklam. Om din enhet visar reklam titt som tätt och utan att den ser ut att vara relaterad till någon nyligen installerad applikation, ja då kan det vara malware som visar den för dig.
Ökad mängd datatrafik. Om du märker att mängden datatrafik har ökat markant jämfört med vad du brukar ha varje månad så kan malware vara boven. De kan äta upp rejält med trafik för att kunna kommunicera med servrar eller skicka e-postmeddelanden.
Höga mobilräkningar. Vissa trojaner och annat otyg som kan installeras på telefon och surfplatta försöker skicka ruskigt dyra sms-meddelanden som snabbt kan kosta dig tusenlappar. De kan ofta även ringa dyra betalsamtal till utlandet.
Dyr upplåsning av mobilen. Om du får en ruta som säger att en betalning måste göras innan du kan använda din telefon, räkna med att malware ligger bakom det. Detta kallas ransomware och blir allt vanligare på PC. Betala aldrig någonsin!
Oönskade applikationer. Om det plötsligt dyker upp applikationer i din enhet som du inte har installerat så är risken att malware är boven i dramat. Även om malwaren inte är skadlig i sig så kan apparna istället ställa till med oreda.
Användande av onödiga funktioner. Om en bildvisarapplikation kräver tillgång till telefon- eller sms-funktionen så bör man ta sig en funderare. Behöver appen du ska installera verkligen alla funktioner som den vill ha tillgång till? Dubbelkolla alltid!
Aktivitet på dina webbkonton. Om du märker att dina olika webbkonton haft besök av någon annan än dig själv så kan din telefon (med sparade lösenord) vara skyldig. Google kan exempelvis visa alla ip-adresser som besökt ditt konto – är det bara du, eller är det fler som tittat på dina e-postmeddelanden?
Installera endast från App Store och Play Store
Ofta hamnar malware i telefoner och surfplattor efter att användarna installerat applikationer från andra ställen än Apple App Store, Google Play eller Windows Store. Var mycket försiktig om du tillåter applikationer som inte är från säkra källor att installeras och håll noga koll på deras aktiviteter.
Tänk på att även om din enhet uppvisar någon eller flera av de tecken som nämns ovan så behöver det inte betyda att du är drabbad av skadlig kod. Dock är det alltid bra att hålla kolla och märker du något så kontrollera så du inte är drabbad. Att installera ett antivirusprogram om möjligt är aldrig fel, men tänk på att de inte är lika effektiva som till PC eller Mac.
Lämna ett svar
Visa kommentarer