8 bästa Android-apparna för Gmail — alternativen du måste prova

Använder du Gmail och tycker att standardappen i Android lämnar en del att önska? 

Det finns flera riktigt kompetenta alternativ på Play Store som enkelt ersätter standardappen för e-post till Android med avancerade funktioner, lättanvänt gränssnitt och supersmart sortering av e-postmeddelanden.

Här under listas några av de mer populära Gmail-klienterna som finns till Android idag – flera av dem klarar dessutom Outlook 365, iCloud, Outlook och alla IMAP-kompatibla e-posttjänster.

Har du egna tips så skriv gärna en kommentar och berätta varför just dessa är bra. Ju fler bra tips desto större chans kan besökare hitta rätt app för just deras behov.

Inbox

google-inbox-nexus-6

Google har med Inbox tänkt om helt kring hantering av e-post och kommit fram till att den traditionella användningen inte är tillräckligt effektiv. Istället vill man fokusera på det som verkligen är viktigt och det är här Inbox kommer in i bilden.

Gränssnittet har designats om helt jämfört med Gmail och liknar nu mer Google Nu än något annat. Här hittar vi sorteringsfunktioner som Bundles och Hightlights – den första en automatisk sortering av inkommen e-post och den andra lyfter fram det allra viktigaste i din inkorg, oavsett om det är bilder, dokument, flygbiljetter eller evenemang från kalendern.

Man har även lagt in påminnelser, man kan sätta inkomna e-postmeddelande till en väntelista så de återkommer efter en förutbestämd tid och få smart hjälp av Inbox när man ska göra olika uppgifter. Exempelvis, om man noterar i en påminnelse att man ska ringa en plats så kan Inbox Assist hjälpa med att hitta numret automatiskt.

Inbox är släppt men kräver i skrivande stund en inbjudan för att kunna användas. Skicka ett meddelande till [email protected] för att ställa dig i kö till en sådan. Notera även att Inbox bara fungerar med vanliga Gmail och inte Google Apps.

Gmail

google-gmail-android-appGmail är ett av de säkra alternativen om du vill ha en funktionsrik och fullt kompatibel e-postklient för tjänsten med samma namn. Google trycker på hårt för att användarna ska prova Inbox, men Gmail är absolut inget dåligt val och den följer med de flesta Android-telefoner från start.

Google uppdaterar Gmail regelbundet med optimeringar och mindre förbättringar. Större funktioner och nyheter kommer dock betydligt mer sällan. Om det är viktigt rekommenderar vi andra applikationer istället, som CloudMagic som vi tipsar om här under.

Precis som med Inbox har Gmail fördelen att applikationen designats och underhålls av Google. Det betyder att du alltid är garanterat fullt stöd för Gmail-tjänsten. Och om du använder andra tjänster som Outlook.com eller Yahoo Mail så finns stöd för dessa med.

CloudMagic

cloudmagic-staende

Ett av de nyare och mer intressanta alternativen på Play Store idag. Supersnabb sökfunktion tack vare sina molnfunktioner och mycket brett stöd för olika e-posttjänster.
CloudMagic klarar bland annat Gmail, Google Apps, Outlook, Office 365, Exchange 2003-2013, Yahoo Mail, iCloud och IMAP – för att nämna några av de vanligare tjänsterna idag.

Bland de smarta funktionerna finns möjligheten att spara e-post direkt till olika andra webbtjänster – exempelvis Evernote, Pocket, MailChimp och Zendesk. Utmärkt om man använder någon av dessa och tycker om integrerade tjänster som enkelt arbetar tillsammans för en smidigare hantering. Jag giller personligen möjligheten att skicka e-post direkt till Evernote för vidare användning där.

Vidare om CloudMagic finns möjligheten till offlinearbete, man kan låsa appen med lösenord, e-postmeddelanden kan ställas in med påminnelser, en inbox används för alla konton och applikationen är helt gratis.

Mailbox

mailbox-staende

Otroligt populära alternativet som fick stor uppmärksamhet till IOS när appen sakta rullades ut till alla intresserade. Finns nu även till Android och då givetvis med alla spännande funktioner i behållning.
Drivs i grunden av molntjänsten Dropbox där även alla inställningar sparas för att kunna synkroniseras mellan olika enheter – en utmärkt lösning, speciellt för de som även använder Dropbox.

Har innovativa funktioner för att arkivera meddelanden och även för att återkoppla till viktiga sådana som måste behandlas vid senare tillfällen. Svepfunktioner gör att man snabbt kommer in i ett effektivt arbete med Mailbox – oavsett hur många meddelanden som finns i inboxen. På bara några minuter har man en supersnabb överblick och med lite arbete även en tom inbox då allt är snyggt sorterat.

Har betydligt sämre e-poststöd än exempelvis CloudMagic med sitt stöd för Gmail, Google Apps och iCloud. Väger upp detta med sina goda egenskaper och det med råge. Helt klart ett alternativ värt att titta närmare på om man vill byta ut Gmail.

Blue Mail

blue-mail-staende

Ännu ett alternativ med fokus på att ersätta Gmail och det med mängder av GTD-funktioner i bagaget.
Ståtar med ett modernt gränssnitt som påminner något om hur Google utvecklat sin app, men har fler möjligheter att sortera inkomna meddelanden.

Stödet e-posttjänster som Gmail, Google Apps, Office 365, Exchange (via IMAP), Outlook, iCloud och Yahoo. Fokuserar hårt på säkerhet med full kryptering från klient till klient, gör det enkelt att hitta sparade kontakter och support finns på flera sociala medier för den som uppskattar det.

Kanske inte mitt personliga favoritval men under tiden jag testade Blue Mail så uppskattade jag enkelheten, GTD-funktionerna och det faktum att appen uppdateras regelbundet med förbättringar.

Nine

nine-staende

Första appen som kostar några kronor efter en tids användande men samtidigt även ett mycket kompetent alternativ i listan med tanke på hur mycket man får för pengarna.

E-poststödet är bara men långt ifrån utmärkt då exempelvis vanliga Gmail-tjänsten inte stöds. Istället är det Google Apps, Office 365, Exchange, Outlook och Hotmail som gäller. Tillräckligt för de med Business-konton men mindre så för de som är vanliga användare. Ha detta i åtanke!

Den som däremot kan använda Nine kommer att märke hur ruskigt bra appen är med sitt snygga och lättanvända gränssnitt, täta integrering med kalender och kontakter på telefon och surfplatta samt richtext-redigerare på Android KitKat (och endast Kitkat eller senare).

MailDroid

maildroid-staende

En trotjänare som länge har varit en av mina stora favoriter. Har visserligen ett gränssnitt som kan kännas gammalt jämfört med nyare appar, men det är mer än gångbart och är snyggare än exempelvis TouchDown.

Ordentligt med funktioner, bra e-poststöd (Office 365, Exchange 2003-2010, IMAP, Gmail, m.f), klarar openPGP, WYSIWYG-redigerare och mycket mer. Inte mitt primära val i skrivande stund men kan vara värd att titta närmare på för en del.

Aqua Mail

aqua-mail-staende

Aqua Mail har länge varit en av de bättre klienterna för e-post till Android och är kanske mer av en ersättare till just denna app snarare än Gmail. Det hindrar den dock inte från att erbjuda ett snabbt, enkelt och klart lättanvänt gränssnitt för alla e-posttjänster med IMAP-stöd.

Den klarar även tjänster som Office 365, Exchange, iCloud, Gmail, Yahoo och FastMail. Inställningarna är enkla att lägga in och man är igång på bara några minuter – inget krångel, bara enkelt.

Givetvis finner vi stöd för push-mail, man kan spara bifogade filer direkt på ett minneskort, integrering finns med Tasker/Apex Launcher Pro/Nova Launcher och många fler appar. Läs hela listan på produktsidan.

Har i skrivande stund inte uppdaterats sen i januari 2014, så andra och nyare alternativ kan vara värda att titta närmare på istället om snabba uppdateringar är viktigt.

K-9 Mail

k9-mail-staende

Ännu en trotjänare som har funnits med bra länge till Android – och en sådan som i skrivande stund som inte har uppdaterats sen i januari 2014. Den är mer än fungerande trots det och därför har den en självklar plats i vår topplista över de bästa e-postapparna till Android.

K-9 Mail bygger på öppen källkod och utvecklas av fler programmerare än bara gruppen bakom själva applikationen. Stödet är något begränsat till IMAP, POP3 och Exchange 2003/2007 – men detta kan komma att ändras med nyare versioner som går att hitta på officiella webbsajten.