5 bra ekolod för nöjesfiskaren

Ekolodet är en av fiskarens viktigaste verktyg. Det kan användas när du är ute med båten eller när du står och fiskar på fasta land. Idag kan man använda ekolod för mer än att bara hålla reda på hur djupt vattnet är. Dagens produkter är utrustade med många fler funktioner som kan hjälpa dig fiska bättre. När man kombinerar ekolodet med kartor över vattendjupet, får man inte bara en bättre fiskeupplevelse, den blir dessutom mycket säkrare.


Förmågan att välja rätt ekolod kommer med många års erfarenhet. Som nybörjare kan det vara mycket svårt att navigera sig genom all teknisk jargong. Om man bara fiskar för nöjets skull och varken tävlar eller har fiske som yrke, krävs det att man är ovanligt påläst för att kunna köpa rätt ekolod. Det hjälper heller inte att ett ekolod är en stor investering, vilket gör det extra viktigt att du faktiskt vet vad du köper.

Nedan har vi sammanställt en kort lista på några ekolod vi anser vara välgjorda och värda sitt pris. Du bör kunna hitta någonting här, oavsett om du letar efter ett budgetalternativ eller en ordentlig lyxpjäs. Tänk också på att ett ekolod är lite av en lyxprodukt från första början, så låt dig inte skrämmas av priserna.

Deeper Smart Sonar PRO WIFI GPS

Detta är ett ekolod utrustat med Wifi och GPS och ger dig möjlighet att se under ytan med hög detaljskärpa. Allt du behöver här är en surfplatta eller telefon vars operativsystem är Android eller iOS. Enheten är ungefär 6,5 cm i diameter. Enheten har en inbyggd termometer och fungerar på upp till 80 meters djup. Räckvidden för signaler är 100 meter. Appen som används för att kontrollera enheten har flera användbara funktioner för alla sorters fiskare. Läs mer om produkten på Fishline.

Garmin Striker Vivid 5cv

Detta är ett något dyrare ekolod, men ingår fortfarande i vad som många skulle anse vara budgetklassen. Ekolodet erbjuder en 5-tumsskärm om flera fysiska kontroller. Bilden är trotts det detaljrik. Kartprogrammet Quickdraw Contours ingår också.


Garmin Striker 4

Detta är något billigare än båda ovanstående ekolod, men är ändå ett bra och smidigt alternativ för någon som inte vill ha en alldeles för stor enhet. Skärmen är endast 3,5 tum stor, men har fortfarande tillräcklig pixeldensitet för att erbjuda en detaljrik bild av botten och vattnet. Läs mer om produkten på Garmin

Lowrance Elite-9 Ti2 Active Imaging

Om du vill ha någonting lite dyrare är detta ett perfekt alternativ. De största fördelarna med denna enhet är att den har en touch-skärm som möjliggör smidig navigering av menyer och vyer. Enheten kan dessutom sammankopplas trådlöst, vilket innebär att man kan ha flera enheter som kommunicerar.

Garmin ECHOMAP Plus 92sv

Detta är en enhet som kombinerar ett användarvänligt gränssnitt med omfattande funktionalitet. Just denna enhet har snabbfästen som gör att den snabbt kan flyttas. Den använder också Quickdraw contours, vilket gör det möjligt att skapa egna kartor från data som ekolodet fångar upp.