3 saker du måste veta om Windows 9

microsoft-windows-9

Microsoft arbetar just nu med att färdigställa den första stora uppdateringen till Windows 8.1 och utvecklar parallellt med denna även kommande Windows 9.


Efter den negativa kritiken kring gränssnittet Modern UI, eller Metro som den kallades tidigare, har man tagit ett steg tillbaka och fokuserar nu istället på vanliga desktopdatorer – dvs datorer utan pekskärm.

Någon gång under 2015 tror man att Windows 9 kan lanseras, men redan idag finns tre saker som du måste veta om kommande operativsystemet.

3 saker du måste veta om Windows 9

Gränssnittet i Windows 9 ändras beroende på vilken dator du använder

Om din datorer är en desktopvariant med tangentbord och mus kommer operativsystemet att notera detta och anpassa sig för det. Är det istället en bärbar dator med pekskärm så får du ett antat gränssnitt som är optimerat för användning av fingrarna på skärmen.

Dessa ändringar kommer efter den massiva kritiken mot Modern UI i Windows 8 och ser ut att vara ett sätt att återfå förtroendet hos de som vänt Microsoft och Windows 8/8.1 ryggen.

2. Startmenyn är tillbaka

windows9-startmeny

När Windows 8 lanserades var det till mångas förfäran utan den startmeny vi vant oss vid med alla de tidigare versionerna av Windows. Om kritiken mot Modern UI var stor så var den om möjligt ännu större mot avsaknaden av startmenyn – och det vet Microsoft.

Vi kommer därför att få se startmenyn nere i vänstra hörnet igen men som en omarbetad variant vars design liknar gamla startmenyn i Windows 7 kombinerad med Modern UI.

3. Eventuellt gratis för de med Windows 8.1 Update 2

Som vi skrev överst i artikeln så arbetar Microsoft just nu med den första stora uppdateringen till Windows 8.1 (Update 1) och de kommer inte att sluta där. Det kommer även en andra uppdatering med Update 2 som kan släppas redan i augusti.

De senaste uppgifterna pekar på att Windows 9 kan bli helt gratis för de som har den senaste Windows-versionen med Update 2. Det är inte helt bekräftat – så ta det med en nypa salt tills Microsoft gör det officiellt eller skjuter nyheten i sank.

Några få tankar om Windows 8/8.1

Första gången jag testade Windows 8 var det med förfäran jag noterade avsaknaden av startmenyn. Trots att alla mina viktiga programikoner finns i aktivitetsfältet för snabb åtkomst så var det väldigt konstigt att inte ha en startmeny att gå till vid behov.

Modern UI var också en kulturkrock för min del som uppskattar det vanliga skrivbordet i Windows och än har jag inte blivit vän med det – varken på stationära eller bärbara datorn. Detta är dock saker jag kan leva med, speciellt då Windows 8.1 nu startar direkt i skrivbordsläget vid kallstart och startmenyn går att få med utmärkta Start8 från Stardock.

De får krascher jag har haft har varit direkt relaterade till ett dåligt grafikkort, vilket jag inte lastar Microsoft eller Windows för och i stort flyter allt riktigt bra vid en jämförelse med Windows 7. I korta drag – jag är riktigt nöjd med Windows 8.1 som operativsystemet fungerar idag.

Vad tycker du om Windows 8/8.1 och vad skulle du vilja se för ändringar i Windows 9? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.