1 500 piratlänkar tas bort från Google – varje minut

Google ikon skärm
Foto: Brett Jordan, Unsplash

Upphovsrättbolagen är ordentligt i farten då nya uppgifter pekar på att Google får otroliga 1 500 krav på borttaganden av piratlänkar från sökmotorn. Det är upphovsrättsorganisationer som kräver att företagsjätten tar bort länkar som har med piratkopieringar att göra och vad vi vet gör Google allt för att gå dem till mötes.

Så kallade DMCA-krav fullkomligt väller in med fler än 65 miljoner länkar som som berörs över fler än 72 200 domäner. Med tanke på hur dåliga upphovsrättsbolagens genomsökningar brukar vara så kan vi räkna med att många är dubbletter men det är ändå en anmärkningsvärt hög siffra.

Det finns fall där film- och musikbolag har skickat DMCA-krav till Google med länkar till sina egna (!) servrar. Lycka till med de kraven säger vi på Tekniksmart och undrar om det inte vore en god idé att lägga in spärrar och regler kring vilka länkar som faktiskt ska rapporteras till Google.

En intressant detalj är att även om torrentsajter blir mindre synliga i sökresultaten så verkar inte intresset minska bland de som tankar ner filer. Många känner redan till vilka sajter som erbjuder torrentnedladdningar av piratkopierat material och hur mycket MPAA och RIAA än försöker så kommer det aldrig att dölja dem helt – om man inte lyckas stänga ner sajterna helt.

Vilken torrentsajt är din favorit? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.