Uppgraderingen till Big Sur kan tvinga datorn till ominstallation

macOS 11.0 Big Sur
macOS 11.0 Big Sur

En bugg gör att uppgraderingen från Catalina, Mojave eller High Sierra till Big Sur kan tvinga datorn till en komplett ominstallation. Allt som krävs är att du har fel mängd ledigt lagringsutrymme på hårddisken.


Enligt uppgift handlar buggen om att installationsprogrammet för Big Sur inte kontrollerar mängden ledigt lagringsutrymme på korrekt sätt. Det betyder att du i värsta fall – om det går riktigt fel – måste formatera hårddisken eller återställa datorn från en säkerhetskopia.

Lästips: Apple släpper macOS 11.2.1 ”Big Sur” – endast buggfixar

  • Problemet uppstår när du uppgraderar till:
    Big Sur 11.0, 11.1, 11.2, 11.2.1
  • Problem uppstår när du uppgraderar från:
    Catalina, Mojave, High Sierra

Buggen aktiveras när du har mellan 13GB och 35,5GB ledigt utrymme på hårddisken. En väldigt specifik mängd alltså som är värd att hålla koll på.

En viktig detalj för användare med FileVault aktiverad är att det hindrar återställning av datorn. Du måste nämligen fylla i ett lösenord och processen fungerar inte korrekt när hårddisken är full.


Har din dator redan Big Sur 11.0.1 eller senare så är du helt säker från den här buggen.

Lösningen för drabbade användare är Target Disk Mode

Den som drabbas av buggen har en lösning i Target Disk Mode. Genom att ansluta den drabbade datorn till en opåverkad Mac går det att ta bort filer från hårddisken och frigöra utrymme så att installationen kan fungera korrekt.

Notera att FileVault åter igen kan ställa till det lite. Med FileVault krävs att den opåverkade datorn använder macOS 10.13 ”High Sierra” eller 10.14 ”Mojave”.

Det går alltså INTE att använda en dator med varken Catalina eller Big Sur, vilket är lite surt så klart. Många är snabba med att uppdatera sina datorer, så det kan vara knepigt att hitta en som fungerar.