Uppdatera macOS Catalina och Safari så snart du kan – kritiska fel är fixade (oktober 2020)

macOS Catalina 10.15
macOS Catalina 10.15

Använder du fortfarande macOS Catalina på din dator? Har du kanske installerat en säkerhetsfix nyligen och märkt att datorn beter sig konstigt sedan dess? Då är det dags att uppdatera på nytt – Apple har identifierat flera problem och fixat dem.


Det hela handlar om macOS Mojave Security Update (2020-005) och nya Safari 14. Två uppdateringar som släpptes den 24 september tillsammans med uppdateringen till macOS Catalina 10.15.7.

Den som installerade någon av de två förstnämnda uppdateringarna kan uppleva stora problem med sin dator efteråt. Bland annat några av följande som användarna rapporterat:

  • Minnesproblem
  • Långsam uppstart
  • Finder-appen slutar fungera
  • Migrations-assisten kraschar
  • Många inlägg i filen system.log

Först den 30 september valde Apple att dra tillbaka de krånglande uppdateringarna. Och då kan miljontals användare redan ha uppdaterat sina system.

Problem har lösts av användare som antingen använt en Time Machine-säkerhetskopiera, ominstallerat macOS Mojave eller uppgraderat till macOS Catalina.


Det finns idag en enklare lösning. Att installera en ny, förbättrad uppdatering som heter macOS Mojave 10.14.6 Supplemental Update.

Apple säger att macOS Mojave 10.14.6 Supplemental Update löser prestandaproblem med appar, ett stabilitetsproblem med Migration Assistant och ett fel som gjorde det omöjligt att göra ett nytt användarkonto.

Nämnvärt är att du måste starta om datorn efter uppdateringen är gjord. Du kan vara lugn, det är helt normalt.

Glöm inte att säkerhetskopiera dina viktiga filer innan du installerar uppdateringen!

Glöm inte att uppdatera Safari 14

Om du installerade Safari 14 på din Mac (med macOS Catalina) får du en extra uppdatering som heter Security Update 2020-005 10.14.6.

Den ger en korrigerad av säkerhetsfixarna som tidigare släppta (och tillbakadragna) Safari Supplemental Update samt Mojave Security Update gav tidigare.

När uppdateringar finns tillgängliga får du en avisering i macOS i övre vänstra hörnet, nära Apples logotyp. Klicka på aviseringen så hamnar du vid Systeminställningar där du hittar mer information om uppdateringen.