För att vara en så liten och billig soundbar måste vi allt mena att den låter riktigt bra. Dessutom ser den bra ut på skrivbordet med den inbyggda LED-belysningen. Och fjärrkontrollen är en schysst bonus på toppen.
Innehåll
Specifikationerna
Vi vet att specifikationer knappast är det roligaste att läsa, men det är ändå viktigt att du känner till dem. Utan att veta detaljerna är det svårt att förstå om soundbaren är rätt för dig eller inte. Tacksamt nog är det få specifikationer som behöver lyftas fram och de är tämligen lätta att förstå, även om du inte är teknisk av dig. Med det sagt, vad behöver man egentligen veta om specifikationerna till Sound Blaster GS5?
Måtten
Måtten på soundbaren är 510 x 102.7 x 82.6 mm och vikten stannar på 1.5 kilogram. Det är jämförelsevis litet och nätt med en rimligt storlek även för det mindre skrivbordet. Sound Blaster GS5 är anpassad för att både placeras under din datorskärm och till den mindre TV:n i det lilla vardagsrummet. Personligen skulle vi föredra skrivbordet eftersom storleken gör soundbaren bättre lämpad för datorn än till TV-underhållning.
Anslutningarna
Sound Blaster GS5 har ett helt gäng med anslutningsmöjligheter. Du kan ansluta via USB, hörlurskontakt (3.5mm), Toslink och Bluetooth. För mobila enheter är det framför allt Bluetooth som gäller. Har du en Xbox är det hörlurskontakten via handkontrollen som krävs. Med Playstation, Switch och PC kan du ansluta via USB eller Toslink. Det är föredömligt många anslutningar som garanterat ger dig åtminstone en port som fungerar med just dina prylar.
Konsolstödet
Det officiella stödet sträcker sig till Playstation- och Switch-serien. För att kunna använda soundbaren korrekt med en Playstation-konsol måste operativsystemet vara 5.0 eller senare för PS4, alternativt 20.02-2.26.00.00-00.00.00.0.1 eller senare för PS5. Har du en Nintendo Switch måste den använda Switch OS 5.0 eller senare. Något stöd för Xbox finns inte, men du kan ansluta en 3.5mm-kabel mellan soundbaren och en Xbox-kontroll för ljud den vägen. Fungerar utmärkt.
Ljudet
Enligt Creative har Sound Blaster GS5 en frekvensrespons på 65 till 20 000 Hz och ett SNR-värde på 85 dB. Uteffekten är totalt 60 watt med en RMS på 30 watt. Effektutgången är 2 x 15 watts RMS. Vad allt betyder i praktiken? Du kan dra på rejält med volymen och få ont i öronen eftersom du sitter så nära soundbaren vid skrivbordet, men ett helt vardagsrum? Nej, blir svårt.
Fjärrkontrollen
Fjärrkontrollen är en av detaljerna som särskiljer Sound Blaster GS5 från den mindre syskonmodellen GS3.
Med fjärrkontrollen styr du många av funktionerna på din soundbar. Du kan sätta på och stänga av den, ändra LED-belysningen, växla mellan ljudingångarna och så klart ändra volymen. Pausa, starta och hoppa i uppspelningen. Med fjärrkontrollen styr du även gaming-läget och funktionen SuperWide.
Med tanke på vad Sound Blaster GS5 kostar hade vi inte förväntat oss några stordåd på den här punkten, men fjärrkontrollen är betydligt bättre än man kunnat ana. Den har en solid design med tydliga och väldesignade knappar. Känslan vid nedtryck är genomgående positiv med ungefär samma känsla över hela brädet (normalt skiljer det sig lite mellan knapparna beroende på var de sitter).
Det enda vi kanske kan anmärka på är att det är totalt 17 knappar på fjärrkontrollen. Behövs det verkligen så många? Eller jo, det gör faktiskt det. Varje enskild knapp har en specifik funktion som är svår att ersätta på annat vis. Det skulle vara volymen eftersom det finns ett fysiskt volymhjul på soundbaren, men vad vore en fjärrkontroll utan volymknappar?
Fjärrkontrollen drivs av två AAA-batterier (som inte ingår).
LED-belysningen
På undersidan sitter LED-belysning som du styr via fjärrkontrollen och apparna för PC / mobilerna.
Belysningen är inte speciellt stark och vill du ha en riktigt bra ljusupplevelse gäller det att komplettera med fler lampor. Tillsammans med exempelvis LED-belysning i datorn och separata bordslampor blir det en riktigt fin ljusupplevelse.
LED-belysningen kan ställas in med ett fast sken eller i olika mönster. Enklast är att använda den dedikerade knappen på fjärrkontrollen. Vår personliga favorit är ett fast sken med alla färger från vänster till höger.
Anslutningarna
Vi har redan nämnt vilka ingångar Sound Blaster GS5 har ovan, men om du skippade inledningen kan nämnas att du får Bluetooth, Toslink, USB-C och AUX-ingång (3.5mm hörlurskontakt).
Bluetooth är främst för mobila enheter, som mobiltelefonen och surfplattan, toslink passar perfekt till datorn eller det externa ljudkortet, 3.5mm-kontakten är för äldre mobiltelefoner och Xbox-kontroller, och USB-C för allt annat du kan tänka dig. Som en Playstation- eller Switch-konsol, eller varför inte datorn?
Bluetooth
Att parkoppla via Bluetooth tar några sekunder. Håll ner Bluetooth-knappen på fjärrkontrollen tills du hör en ljudsignal, använd exempelvis mobiltelefonen och kolla efter Bluetooth-enheter i närheten, välj din Sound Blaster GS5 och voilá – du har parkopplat enheterna. Nu kan du enkelt spela musik, film och serier trådlöst till din soundbar.
Vi provade att parkoppla en äldre iPhone 11, en nyare iPhone 15 Pro och en Pixel 8 Pro. På samtliga enheter spelade vi Spotify, kollade film på Netflix och spelade upp Shorts på YouTube. Det var inga konstigheter med stabiliteten på anslutningen och ljudet lät riktigt bra från alla tre enheterna.
Något stöd för ljudkodekar som LDAC eller aptX finns inte, men det gör troligtvis ingen skillnad på en så liten soundbar ändå.
Toslink
Någon toslink-kabel medföljer inte, men efter att ha letat i gömmorna hittade en att prova. Den anslöts till en Sound Blaster GC7 (som vi hoppas kunna uppgradera till en Sound Blaster X5 i framtiden) och därefter soundbaren. Ljudet är helt utmärkt med digital anslutning och det fungerar riktigt stabilt. Inget knaster, inget brus. Vi hade gärna sett att det följde med en toslink-kabel, men det är inget stort minus att en sådan inte fanns i lådan.
USB-C
Anslutningen via USB-C fungerar perfekt med vår testdator som använder Windows 11. Det behövs inga extra drivrutiner. Bara att ansluta med den tillhörande kabeln som fanns i lådan och Windows sköter installationen automatiskt. Därefter hanteras Sound Blaster GS5 som vilken annan uppspelningsenhet eller högtalare som helst.
Om du vill ha extra inställningsmöjligheter laddar du ner den officiella Creative-appen som ger dig en equalizer, styrningen av LED-belysningen, inställning av ljudeffekter och mer. Appen är kostnadsfri och finns till PC, Android och iOS. Ladda ner appen för Windows här.
3.5mm AUX-kontakt
Hörlurskontakten är din fallback när de andra, digitala anslutningarna inte är möjliga. Som när du har en Xbox-konsol. Vi anslöt vår Sound Blaster GS5 till en Xbox Series X via handkontrollen och skruvade upp volymen. Ljudkvaliteten är acceptabel, men vi hade hellre sett ett fulltständigt stöd via USB för att slippa kabeln till handkontrollen. Det är dock inte Creatives fel att anslutningen ser ut som den gör, utan det faller helt på Microsoft i det här fallet.
Ljudet
Det viktigaste med en soundbar är så klart ljudet. Oavsett om du vill lyssna på musik, kolla på film eller spela på konsolen är det viktigt att du får rejält med tryck i ljudet. Och Sound Blaster GS5 levererar – åtminstone inom sin prisklass.
Soundbaren ger ett detaljerat ljud med en bra basåtergivning som känns bekvämt tung, utan att den dånar okontrollerat. Röståtergivningen är tydlig med en klarhet som gör det lätt att följa med i tal.
Du kan skruva upp volymen rejält innan soundbarens begränsningar lyser igenom, och eftersom du sitter så nära finns det aldrig någon anledning att försöka sig på de högre nivåerna. Vi stannade på 15 i vår test för normalnivå med Fortnite på en Xbox Series X. Det var lite väl högt i det lilla rum vi använde för testet.
Normalläget i sig själv är riktigt bra, men lämnar en del att önska i separation av vänster och höger ljudkanal. Högtalarna sitter för nära för att verkligen ge känslan av rymd som fullstora modeller ger. Tacksamt nog har Creative ett litet knep som gör att Sound Blaster GS5 får större bredd i ljudet, och det är funktionen ”SuperWide”.
SuperWide
Med SuperWide aktiverat simuleras känslan av separation av kanalerna så att du upplever mer rymd i uppspelningen. Och det fungerar, till mestadels riktigt väl. När vi provade med vår Xbox Series X blev det märkbart tydligare med ljud från vänster och höger sida, men samtidigt tunnades ljudet ut något vilket fick det att bli plattare. Inte mycket, men tillräckligt för att vara noterbart.
Det finns två lägen att välja på med SuperWide. Ett för dig som använder soundbaren i ett större rum och har avstånd till ljuduppspelningen, och ett för skrivbordsanvändning.
Framför allt märkte vi en positiv skillnad i spel med SuperWide aktiverat i skrivbordsläget. Det blev en bättre gamingupplevelse med bland annat Fortnite, men även motorspel som MX vs ATV Legends blev roligare att köra då motståndarnas fordon hördes mycket tydligare från respektive kanal när man blev omkörd (eller körde om någon).
Lådan
Vad ingår egentligen när du köper en Sound Blaster GS5?
Soundbaren kommer väl förpackad i en låda, med kablarna i en separat kartong inuti lådan. Allt är säkert förankrat och inget åker runt inuti om man skakar allt. Precis som det ska vara.
Förutom själva ljudlimpan (ja, soundbar är ljudlimpa på svenska) ingår en strömadapter, USB-A till USB-C, fjärrkontrollen och en snabbstartguide. Någon toslink- eller 3.5mm-kabel ingår inte, det får du snällt köpa själv.
Nämnvärt är att strömadaptern ligger separat på ena sidan medan alla de andra kablarna ligger på den andra. För oss blev det lite förvirrande eftersom det först såg ut som att Sound Blaster GS5 drivs av USB-C eftersom vi inte såg strömadaptern, men så är alltså inte fallet.
Priset
Creative Sound Blaster GS5 har ett rekommenderat pris på 69.99 euro. Omräknat blir det cirka 800 kronor. När du köper soundbaren från Creative tillkommer en fraktkostnad på 12 euro. Totalt priset landar på kring tusenlappen i slutändan. I skrivande stund finns inga uppgifter om vilka som blir svenska återförsäljare.
Lämna ett svar
Visa kommentarer