Super Duper Graphics Pack för Minecraft läggs ner – släpps inte

Minecraft

Super Duper Graphics Pack för Minecraft kommer inte att släppas. Enligt utvecklaren gör prestandaproblem att de inte kan färdigställa det hett efterlängtade grafikpaketet.

Vad är Super Duper Graphics Pack?

Super Duper Graphics Pack är ett grafikpaket med snyggare texturer och så kallade shaders.

Tillsammans gör de Minecraft mer levande med extremt mycket snyggare ljuseffekter och i vissa fall nära ett naturtroget utseende.

Super Duper Graphics Pack utvecklades för att fungera med alla varianter av Minecraft för Windows 10 och Xbox One.

Vad är problemet med Super Duper Graphics Pack?

Super Duper Graphics Pack i sin tidiga form.

Enligt utvecklaren har Super Duper Graphics Pack inte presterat tillräckligt bra. I ett meddelande säger man att prestandan inte varit tillräcklig över de olika kompatibla enheterna.

Exakt vad det innebär vill utvecklaren inte gå ut med idag.

Teoretiskt låter det dock som att Super Duper Graphics Pack potentiellt fungerar utmärkt med Xbox One X som är marknadens kraftfullaste spelkonsol, men inte lika bra på mycket svagare Xbox One S.

Det kan också betyda att prestandan varierar för mycket med olika nivåer av hårdvara i Windows-datorer. Åter igen, teoretiskt sett kan det vara så.

När kommer en ersättare till Super Duper Graphics Pack?

Super Duper Graphics Pack presenterades först under E3 2017. Om utvecklaren inte lyckats hitta en bra lösning för grafikpaketet på två år så ställer vi oss frågande till om de någonsin tänker försöka en gång till.

I ett officiellt meddelande på sin webbsajt skriver utvecklaren att de inte tänker sluta leta efter nya vägar att ge Minecraft ett nytt utseende. Exakt vad det betyder återstår att se, men räkna inte med något nytt under de kommande månaderna.

Super Duper Graphics Pack var ett minst sagt utmanande projekt med tanke på den grafikkvalitet som först visades under E3 2017. Skalbarheten måste vara enorm om den ska fungera på alla enheter som kör Windows 10-version av Minecraft.

Med lite tur kommer utvecklaren att ta fram ett grafikpaket som inte är lika överväldigande, men som ändå gör en välkommen skjuts framåt i kvalitet. För Minecraft har idag ett utdaterat utseende som kan behöva finputsas.

Hur får jag bättre kvalitet på grafiken i Minecraft?

Så här kan det se ut med shaders från tredjepart i Minecraft.

Frågan är då – hur får jag bättre grafik i Minecraft utan Super Duper Graphics Pack?

Om du kör Minecraft på datorn är det tämligen enkelt att installera grafikpaket från tredjepart. Har du en Xbox-konsol däremot blir det genast mycket knepigare för de flesta.

Det finns två typer av grafikpaket som du kan installera i Minecraft:

  • Texturpaket – Alla ytor som du ser i Minecraft har en textur. Texturen är i princip en platt bild som placeras ovanpå en 3D-modell. Och ett texturpaket innehåller nya bilder för alla saker i spelet.
  • Shaderspaket – Shaders är olika effekter som gör att Minecraft-världen kan se helt annorlunda ut. Främst handlar det om ljussättningen som på ett extremt vis ändrar helt hur Minecraft ser ut.

Texturpaket har normalt en begränsad påverkan på datorn, men shaderspaket kan snabbt bli en mycket stor belastning för hårdvaran. Därför rekommenderas en relativt ny, kraftfull gamingdatorn om du ska spela med tunga shaders.

Hur installerar jag grafikpaket i Minecraft

Det här är egentligen något för en helt separat artikel, för beroende på vilken version av Minecraft du spelar och var den körs så är det olika guider.

Texturpaket hittar du direkt i Windows 10-versionen av Minecraft. Det finns en inbyggd butik för dessa, så du slipper leta på internet om du inte vill.

När det gäller Java-versionen blir det lite knepigare. Här måste du först hitta ett kompatibelt texturpaket, ladda ner och placera i rätt mapp på datorn. Här är en miniguide från gamepedia.com.

Om texturpaket är tämligen enkelt så kan shaderspaket vara en helt annan historia. Beroende på tillvägagångssättet du väljer så måste du först installera appen OptiFine, därefter installera shaders, resurspaket och slutligen konfigurera allt. Här är en guide från Continuum Graphics som visar hur man gör.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.