Snabbare Xbox One med ny uppdatering

Xbox One Kontroller

Microsoft uppdaterar Xbox One med ny mjukvara som optimerar konsolens minneshantering.

Med hjälp av ett nytt utvecklarverktyg som kallas PIX – Performance Investigator for Xbox – kan man analysera hur kod körs på konsolen och optimera denna efterhand.
Detta tillsammans med nya API:er för användning av enhetens eSRAM kan nya spel utvecklas med bättre grafik och full-HD där detta tidigare inte var möjligt.


En av utvecklarna som dragit nytta av PIX är Techland som arbetar med omtalade zombiespelet Dying Light. Techland-profilen Maciej Binkowski sade följande i en intervju med spelsajten Gamingbolt:

“The new API allows you to do a lot more with the ESRAM, things devs have always wanted to do but were not easily accessible. This together with better tools (PIX) allowed us to really improve performance and tweak ESRAM usage”.

PIX har tidigare använts av spelgiganterna Rockstar Games och Bungie vid utveckligen av Grand Theft Auto 5 och Destiny – båda megaspel på Xbox One. Tack vare det nära samarbetet med Microsoft kunde utvecklarna pressa upp spelen i 1080p på One, trots att hårdvaran är något sämre än den till Playstation 4.

DirectX 12 under 2015

microsoft-xbox-one-kinect.jpg

Under 2015 kommer Microsoft att släppa DirectX 12 till Xbox One och med den följer mängder av förbättringar som väntas göra konsolen bättre. Inte minst då den bättre kan hantera de fyra processorkärnorna och optimeras för parallella beräkningar.


Dessvärre betyder det också att bara nya spel som utvecklats med DirectX 12 i åtanke blir aktuella för förbättringarna. Vidare riskerar konsolen att bli betydligt varmare till följd av de ökade beräkningarna som kan göras, så kylningen måste kämpa hårdare för att hålla nere temperaturerna.

2015 kommer att vara ett spännande år för konsolerna. Nintendo påstås ha en ny modell på gång, Microsoft uppdaterar One med DirectX 12 och Sony….ja, vem vet vad företaget har planerat för Playstation-serien?