Snabbare autofokus i nya kameran till Iphone 6

apple-iphone6-kamera-schematic

Snabbare och effektivare kamera i nya Iphone 6.


Apple har uppgraderat kameran i nya Iphone 6 och Iphone 6 Plus med en nyutvecklad sensor och snabbare fokus.

Upplösningen stannar på 8 megapixel som med Iphone 5s och så även bländaren på f/2.2 och sensorstorleken som ger pixlar på 1.5µ.

Nytt är istället vad Apple kallar fokuspixlar som ska ge samma effekt som fasdetekterande autofokus. Resultatet är en autofokus som är dubbelt så snabb som med Iphone 5s.

Optisk bildstabilisering

Det finns en skillnad mellan Iphone 6 och Iphone 6 Plus vilket är att den förstnämnda har optisk bildstabilisering medan Plus-modellen har en betydligt förbättrad sådan med mindre skakoskärp som resultat.

Vidare har även videoinspelningen förbättrats där båda modellerna kan spela in i 1080p med 30 fps och 60 fps som standard. Det finns även ett slow-mo läge för 240 fps.

Slutligen kan nämnas att frontkameran har en förbättrad ansiktsigenkänning och ett nytt selfieläge för snabb seriebildstagning av ansiktsbilder.

Behövs högre upplösning?

Det är uppenbart att Apple inte tänker lockas med i megapixelracet utan stannar alltså på 8 megapixel – hälften av vad exempelvis Samsung Galaxy S5 erbjuder. Det ger visserligen lägre detaljrikedom men man kompenserar det med bättre egenskaper vid dåliga ljusförhållanden.

Om det kommer en större kamerasensor med högre upplösning, något jag själv väntat på, så blir det med nästa lansering. Den stora frågan är givetvis om det överhuvudtaget behövs fler pixlar från kameran i Iphone-telefonerna. Vad tycker ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.