Så mycket extra pengar kan Copyswede kräva för din nya mobiltelefon

spotify-mobile-2018

Copyswede har redan vunnit i principfrågan huruvida mobiltelefoner och surfplattor kan användas för lagring av piratkopierat material. Detta efter att ha stämt mobiloperatören Telia i domstol – och där vunnit rätten att kräva en särskild avgift för mobiltelefoner. Idag bestämmer domstolen hur mycket den summan ska vara.

Uppdaterad: Domen i tingsrätten har fallit och vi vet hur mycket Copyswede kan kräva per gigabyte. Läs mer här under.

Copysweden har under flera år kämpat för möjligheten att kräva extra betalt för lagringsutrymmet i mobiltelefoner. En straffavgift lika mycket som ett slag i ansiktet på alla som betalar för legitima musik- och filmtjänster idag. En tydlig markering om hur enkelt det är att fylla sina egna fickor på andras bekostnad, trots att de flesta inte göra något fel.

En kollektiv bestraffning vars skala är satt för en rad andra produkter, men som ännu inte är bestämd för mobiltelefoner. Idag är fyra kronor per gigabyte en rådande siffra för andra typer av inspelningsutrustning. Tingsrätten stannade dock vid tre kronor per gigabyte för mobiltelefoner. 

Om det börjar gälla för mobiltelefoner kan din nya telefon med 64 GB eller 128 GB lagringsutrymme kosta 192 kronor respektive 384 kronor extra nästa år.

Om är en riktig entusiast och kräver extra utrymme på 256 GB eller 512 GB – ja då kan priset öka med 768 kronor respektive 1 536 kronor. Bara för att Copyswede hittat ett sätt att dra in pengar på enklast möjligast vis. Trots att att du är helt legal och betalar för både Netflix och Spotify, utan att ladda ner en enda olaglig fil från internet.

Domen som nu föll i tingsrätten betyder att mobiloperatören Telia tvingas betala 115 miljoner kronor. Av dessa är 107 miljoner kronor i ersättning till Copyswede och åtta miljoner i rättegångskostnader. Ett tungt beslut som sannolikt kommer att leda till påtagliga prishöjningar för konsumenterna varnar Klas Elm.


copyswede logo

Det här är Copyswede

Copyswede är en ekonomisk förening som skapats för att ta tillvara upphovsmäns rättigheter. Copyswede består av 14 kulturskaparorganisationer och hanterar på deras uppdrag förhandlingar och avtal, samt inkasserar och fördelar ersättningar till rättighetshavarna i enlighet med lagen.

Källa: Copyswede


Enligt Elektronikbranschens vd, Klas Elm, ökar nu risken att många importerar sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer från utlandet. Allt för att slippa de skyhöga avgifter som Copyswede kräver. Hur sannolikt det är att någon faktiskt skulle beställa sin nya dator från exempelvis Tyskland återstår att se, men det finns en rimlig risk att Copyswede tvingar många att gå den vägen.

Här bör också noterat att det sannolikt kommer att finna ett tak på hur mycket extra Copyswede kan kräva in i extra avgift. Artikeln kommer att uppdateras inom kort med exakta siffror när sådana finns.

Så många privatkopierar från internet

Den stora frågan för många är idag hur många som faktiskt piratkopierar musik och film. Eller, privatkopierar som det även kallas. Enligt en undersökning från Elektronikbranschen och Ipsos som utfördes 2016 ser det ut som följande:

TypSmartphoneSurfplattaPC
Musik5 %3 %8 %
Filmer & serier3 %5 %9 %

Samma år hävdade Copyswede att privatkopieringen låg på 50 procent för smartphone, och mellan 15 och 30 procent för andra enheter. Och Copyswede har tillsammans med Demoskop släppt sin egna undersökning där de vill visa på en betydligt större andel som privatkopierar än vad Elektronikbranschens undersökning visar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.