Så kollar du hårddiskarnas hälsa i Linux med GSmartControl

gsmartcontrol huvudmeny 16dec17
SMART-avläsning fungerar inte med virtuella installationer via VirtualBox, så här får vi låna en bild från Linoxide.com.

Det absolut värsta som kan hända datorn är att hårddiskarna går sönder. Om du inte har säkerhetskopierat dina viktiga filer finns risken att de försvinner helt — därför är det viktigt att använda gratisverktyg som GSmartControl för att se hur bra (eller dåligt) hårddiskarna mår.

GSmartControl är en applikation för Linux-distributioner som läser av hårddiskarnas SMART-information. Informationen visar om hårddiskarna har några felaktigheter som indikerar att de kan vara på väg att gå sönder.


Innan vi installerar GSmartControl är det bra att veta vad SMART faktiskt är för något.

Det är en akronym för ”Self Monitoring Analysis and Reporting Technology”, som är en teknik hårddiskar att själva övervaka sin hälsa och rapportera det till användaren.

Det här kan GSmartControl göra för dig

Med GSmartControl kan du enkelt läsa av den här informationen och själv bilda dig en uppfattning om vad som måste göras. Kanske är det läge att uppgradera den där 5-år gamla hårddisken snart? Här är de viktigare egenskaperna med GSmartControl.

 • Automatisk rapportering av problem med hårddiskarna
 • Aktivera eller avaktivera SMART-funktionen
 • Utför ett utökat SMART-test direkt via GSmartControl
 • Visa detaljerad information om hårddiskarna
 • Aktivera eller avaktivera offline-insamling av SMART-data
 • Ett enkelt gränssnitt som snabbt går att lära sig
 • Praktisk dokumentation för de som vill fördjupa sig ytterligare

Så här installerar du GSmartControl

ubuntu installera gsmartcontrol acceptera

Det är väldigt enkelt att installera GSmartControl i din Linux-distribution. Så här installerar du applikationen i Ubuntu, Arch Linux och Fedora.

Ubuntu (16.04 LTE och senare)

sudo apt-get install gsmartcontrol

Arch Linux (2017.11.01 och senare)

sudo pacman -S gsmartcontrol

Fedora (27 Workstation och senare)

sudo dnf install gsmartcontrol

Hur du startar GSmartControl

gsmartcontrol huvudmeny 16dec17
SMART-avläsning fungerar inte med virtuella installationer via VirtualBox, så här får vi låna en bild från Linoxide.com.

Du kan starta applikationen via det grafiska gränssnittet eller direkt i terminalen med följande kommando:

sudo gsmartcontrol

Notera att du måste köra applikationen som en administratör (root) för att rätt privilegier ska användas. Annars kan GSmartControl inte läsa av den SMART-data som behövs från hårddiskarna.

(om inte sudo fungerar kan du använda gksudo istället; saknas kommandot installerar du för först med ”sudo apt-get gksudo” i terminalen)

gsmartcontrol attributes
Bildkälla: Linoxide.com

Här är några värden att hålla reda på och som finns med på bilden ovan:

 • Reported Uncorrectable: Visar antalet sektorer på hårddisken som inte kan repareras av hårddiskens egna felkorrigeringssystem. Ett högt värde här visar att en allvarlig krasch kan vara närstående.
 • Wear Leveling Count: Visar den beräknade kvarvarande uthålligheten på din hårddisk. Värdet börjar alltid på 100 och räknar sedan neråt. Håll ett bra öga på den här; om det går snabbt neråt får du en indikation på att något är fel.
 • Spin Retry Count: Om du har en mekanisk hårddisk kan ett högt värde här visat på ett mekaniskt problem som inte kan lösas via felkorrigeringsystem.
 • Power Cycle Count: Visar hur många på- och av-cykler som hårddisken rapporterat. Om du planerar att köpa en hårddisk begagnat är ett högt värde här en indikation på långvarigt och tungt användande.
 • Reallocated Sector Count: Indikerar hur många skadade sektorer som finns på hårddisken.

Ett tips är att besöka den här sidan om SMART på Wikipedia. Där finner du all information som behövs för att du ska kunna bilda dig en bra uppfattning om dina hårddiskars hälsa.

GSmartControl är helt gratis att ladda ner och använda. Det är ett enkelt verktyg som snabbt ger dig en bra indikation på hårddiskarnas hälsa och huruvida du måste byta ut dem eller inte. Glöm inte att säkerhetskopiera alla dina viktigaste filer regelbundet – ett SMART-test är en bra felindikator men den är inte hundraprocentig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.