Roland R-07 – en modern ljudinspelare med smarta funktioner

Roland R-07

Roland R-07 är en modern ljudinspelare som kan användas tillsammans med din mobiltelefon och smartklocka. En dedikerad ljudinspelare för såväl diktering som inspelning av sång.

 • Stöd för anslutning och styrning med mobiltelefon samt smartklocka
 • Upp till 15 timmars inspelning med dubbla AA-batterier
 • Spelar in maximalt 900 minuter i högsta ljudkvaliteten
 • Använder Qualcomm aptX för hög ljudkvalitet över Bluetooth
 • Stor LCD-skärm med vit belysning

Roland R-07 saknar XLR  |  Specifikationer  |  Tänk på detta  |  Alternativen


Har de dedikerade ljudinspelarna spelat ut sin rätt på marknaden? Mobiltelefonerna dominerar både video- och ljudinspelning med sin tillgänglighet, men har de vad som krävs för att spela in riktigt bra ljudkvalitet när det verkligen gäller?

Roland verkar ha ställt sig den frågan när de designade ljudinspelaren R-07. Istället för att konkurrera med mobiltelefonerna väljer Roland en annan väg. Genom smart anslutning till din telefon och smartklocka kan R-07 styras via Bluetooth och en speciell applikation i mobilen.

Trådlös styrning med telefonen gör att du kan placera Roland R-07 där den ska vara, och sen behöver du inte resa dig för att starta eller stoppa inspelningar. Perfekt om du ska spela in något på en plats där du inte kan stanna för att styra ljudinspelaren, som på en konsert, nära en pjäs eller det där företagsmötet när spelaren ligger en bit ifrån på bordet.

Den första versionen av mobilappen för Roland R-07 släpptes den 14 mars 2018. Du kan ladda ner appen från respektive länk här:

Roland R-07 saknar XLR-ingångar

Roland R-07 har stöd för stereoinspelning med sin inbyggda mikrofon. Den kan kombineras med en extern mikrofon via en mikrofoningång (3.5mm minitele). Den externa mikrofonen måste ha egen strömförsörjning. Det kan jämföras med Zoom H1n som levererar upp till 2.5V vid behov om mikrofonen behöver det.

Ljudkvaliteten sträcker sig till 24-bitars WAV med 96 kHz, eller MP3-filer i 320 kbps med 48 kHz. Det är varken bättre eller sämre än vad andra produkter i samma prissegment klarar. Nämnvärt är att R-07 drar ner på ljudkvaliteten till 24-bit med 48 kHz om du spelar in två samtidiga WAV-spår (intern + extern mikrofon).

Det finns en inbyggd högtalare med monoljud, men vill du på allvar höra hur inspelningarna blev bör du använda hörlurar med hörlurskontakten. Och det är viktigt att lyssna samtidigt som du spelar in för att få rätt ljudnivå utan distortion.

Roland R-07 har alla knappar du behöver på framsidan av enheten. Här kontrollerar du ljudnivån, markerar avsnitt i inspelningarna och ser status för Bluetooth-anslutningar. Här är allt du kan göra med knapparna på framsidan.

 • Justera nivån på ljudinspelning och ljuduppspelning
 • Starta, pausa och stoppa inspelningar
 • Hoppa mellan inspelningar
 • Markera avsnitt i inspelningar
 • Få åtkomst till inställningar med meny-knapp
 • Ändra scen-typ för inspelningar
 • Spela ljud mellan två markörer (A och B)
 • Rehearsal-knapp som automatiskt sätter en optimal ljudnivå

På undersidan finns en stativgänga (1/4″) för dig som vill placera ljudinspelaren på ett stativ, eller varför inte på toppen av en kamera via blixtskon? Tänk på att batterierna byts från undersidan via en lucka. Om du har fäst R-07 på en kamera är det inte säkert att du kommer åt batterierna enkelt.

Roland R-07Lyssna på inspelningar från Roland R-07 med trådlösa hörlurar

Roland R-07 har stöd för trådlös anslutning av hörlurar och använder Qualcomm aptX för maximal ljudkvalitet. Du kan även strömma inspelningar direkt från ljudinspelaren till din mobiltelefon om du vill det. En spännande idé som vi garanterat tänker sätta på prov nästa gång vi lägger händerna på en R-07.

När du spelar in med R-07 sparas två separat ljudspår automatiskt. Den ena har full ljudnivå efter den inställning som du valt medan den andra med något lägre nivå. Anledningen är att du ska kunna öppna det andra spåret om du noterar distortion eller dylikt från en för hög inspelningsnivå. Smart och praktiskt för enkel korrigering.

Du har tre färger att välja mellan när du köper din R-07 – svart, röd och vit. Prislappen landar kring 2 300 kronor inklusive moms i Sverige.

Roland är knappast ensam i det här prissegmentet och den främsta konkurrenten du bör titta på är Zoom H4n Pro.

roland-r-07-vs-zoom-h4nproRoland R-07 vs Zoom H4n Pro

Roland R-07 Zoom H4n Pro
Antal samtidiga inspelningsspår 2  4
Inspelningsformat WAV: 24-bitars med 96 kHz
MP3: 320 kbps & 48 kHz
WAV: 24-bitars med 96 kHz
MP3: 320 kbps & 44.1 kHz
Skärm LCD (128 x 64) LCD (128 x 64)
Inspelningsmedia microSD och microSDHC microSD och microSDHC
Inbyggd mikrofon Stereomikrofon Stereomikrofon (X/Y-design, 90/120 grader)
Ingångar Minitele (mikrofon) Minitele (mikrofon)
XLR-ingångar (2 st)
Utgångar Minitele (hörlurar)
USB 2.0 Micro-B
Minitele (hörlurar)
USB 2.0 Micro-B
Batteritid Upp till 15 timmar  Upp till 6 timmar
Vikt 160 gram med batterier  294 gram utan batterier
Mått 61 mm (W) x 103 mm (D) x 26 mm (H) 73 mm (W) x 157.2 mm (D) x 37 mm (H)
Högtalare Monohögtalare  Monohögtalare
A/D- och D/A-konvertering 24-bitars med 96 kHz 24-bitars med 96 kHz

 

Tänk på detta innan du köper en Roland R-07

Innan du slänger ut tusenlapparna på en Roland R-07 bör du tänka på de här sakerna.

Saknas XLR-ingångar: Det finns inga XLR-ingångar vilket betyder att du begränsas rejält om du vill använda externa mikrofoner. Tänker du använda ljudinspelaren som en hubb för flera mikrofoner bör du inte skaffa en Roland R-07. Zoom H4n Pro, Zoom H6 och Tascam DR-100 MKIII är bättre val då.

Mikrofonen är inte ställbar: Mikrofonen till Roland R-07 är fast monterad och går inte att justera. Det kan jämföras med exempelvis Zoom H4n Pro vars mikrofoner går att justera mellan 90 grader och 120 grader. Zoom H6 har dessutom avtagbar mikrofon som kan bytas mot en modul för två extra XLR-ingångar.

Zoom H4n Pro
Zoom H4n Pro är större än Roland R-07 men har XLR-ingångar.

Alternativen till Roland R-07

Tascam DR-05

Tascam DR-05 MKII kostar runt tusenlappen och är den närmaste konkurrenten till H1n. Det här är en gammal modell från 2011 som fortfarande står sig riktigt  bra på marknaden. Snygg, praktisk design och ljudkvalitet i toppklass för sin prisklass.

Se alla priser och tillgänglighet på Prisjakt  |  Läs mer om Tascam DR-05


Zoom H4n Pro

Om du behöver en ljudinspelare med XLR-ingångar, men inte betala ett premiumpris – då är Zoom H4n Pro rätt modell för dig. Vi har en själva på Tekniksmart och använder den regelbundet. En riktigt bra modell som är större men kapabel för videoinspelning.

Se alla priser och tillgänglighet på Prisjakt |  Läs mer om Zoom H4n Pro


Zoom H6

Storebror till H4n Pro är H6 med sin bytbara mikrofon och flera XLR-ingångar. Om du kan leva med storleken och mängder av knappar är Zoom H6 ett utmärkt val. Samma ljudkvalitet som H4n Pro men lite mer avancerad för krävande användare.

Se alla priser och tillgänglighet på Prisjakt  |  Läs mer om Zoom H6


Zoom H1n

Zoom H1n är den billigaste och i skrivande stund senaste ljudinspelaren från Zoom. Den kostar runt tusenlappen och har begränsad funktionalitet. Men den gör precis vad den är designad att göra – spela in ljud – utan att krångla.

Se alla priser och tillgänglighet på Prisjakt  |  Läs mer om Zoom H1n

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.