Rockstar Consortium stämmer Google


rockstar-consoritum

När kanadensiska Nortel gick i konkurs 2009 lade företaget ut sin 6 000 patent för telecombranschen till försäljning några år senare. Efter en hård budgivning lyckades Rockstar Bidco roffa åt sig hela portföljen för otroliga 4.5 miljarder dollar – mitt framför näsan på företagsgiganten Google som ”bara” bjöd 4.4 miljarder dollar. Rockstars köp anses av en del vara anledningen till att Google köpte Motorola Mobility och deras patent för 12.5 miljarder dollar.

Nu kommer den första stämningen mot Google från Rockstar Bidco och det är en väntad sådan. Det är nämligen Microsoft, Apple, RIM, Ericsson och Sony som står bakom Rockstar Bidco – fem företag som nu ser sin möjlighet att slå riktigt hårt mot Android tack vare sina nya patent. Dock ska sägas att företaget i fråga som nu lämnat in sin stämningsansökan mot Google faktiskt fått fria händer att agera precis som de vill med sina stämningar.

Det är inte bara Google som kan vänta sig fler stämningar för patentbrott i framtiden utan ett hundratal företag om Rockstar Bidco får som de vill. Idag jobbar ett tiotal medarbetare med att hitta patentbrott i olika produkter och för att stoppa motstämningar så bedriver man ingen annan verksamhet överhuvudtaget. Det pratas mycket om patenttroll just nu på internet, inte minst med Lodsys i åtanke, och här verkar det som att vi har fått en ny storspelare att följa.

Något oroväckande är det att så tunga namn som Microsoft, Apple och Sony gått in med miljardbelopp bara för att nå patent som kan stoppa konkurrenter i alla storleksklasser. Nortel hade inga tillgångar som de behövde utöver patenten, inga lokaler eller anställda som togs över och flyttades för att de behövdes. Bara patenten för ett huvudsyfte – att slå mot Google och Android. Därefter är de fria att användas av Rockstar Bidco för att stoppa andra företag.


Rockstar Bidco heter idag Rockstar Consortium och har sen försäljningen delat ut ett antal patent till de olika aktieägarna. Bland annat Apple som mottog 1 350 patent i slutet av 2012

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.