Rättstavning av engelska online – 8 sajter som hjälper

person man working office macbook laptop unsplash glenncarstenspeters
Foto: glenncarstenspeters, Unsplash

Glöm inte att rättstava din engelska text innan du publicerar den online. Det finns många bra och kostnadsfria verktyg som kontrollerar stavningen och grammatiken. Det tar bara några sekunder att rättstava och chansen är större att du gör ett bra, första intryck med dina texter när den är kollad.

Om du vill komma igång med rättstavning online via olika sajter och tjänster så är det busenkelt. Bara testa några av våra tips här under så är du snabbt igång och kollar dina texter. Men var försiktig, även om tjänster som Grammarly och ProWritingAid visserligen är kostnadsfria att prova så låser de sina bästa funktioner bakom en dyr betalvägg.

Viktigt att tänka på om rättstavning online
– Gratisvarianterna är ofta betydligt mer begränsade i sin rättstavning och grammatikkoll jämfört med betaltjänsterna.
– Många betaltjänster har kostnadsfri, begränsad rättstavning. Men se upp med priset om du uppgraderar då årskostnaden ofta är skyhög.
– Rättstavningen du får hjälper dig bara till viss del, det är alltid bättre att lära sig korrekt engelska från grunden.
– Öva, öva, öva. Se vilka misstag du har gjort och försök att komma ihåg dem till nästa gång så att du lär dig!

Vårt tips är att du börjar med enklare rättstavning som är gratis, exempelvis utmärkta Hemmingway som är en mycket uppskattad sajt och app. Om du märker att det gör skillnad så kan du testa de andra och i slutändan kanske till och med öppna plånboken för de lite dyrare alternativen. Om det är värt pengarna? Absolut! Vi har själva använt Grammarly Pro under flera år och det är stor skillnad på rättstavningen om du är betalande kund.

Med det sagt – prova att rättstava engelska gratis först. Det finns ingen anledning att betala dyra pengar direkt från start. Här är alternativen du måste ha koll på.

1. Grammarly (delvis gratis)

grammarly engelska rattstavning online 2022

Grammarly är rättstavningsverktyget online som alla försöker mäta sig med. Det här är standarden som alla vill slå. Och även om många kommer nära så är frågan om Grammarly inte behåller tronen som internets bästa rättstavningsverktyg för många (men inte alla).

Det här verktyget har en begränsad gratislösning för dig som vill testa hur Grammarly fungerar. Vill du få ut maximalt av vad tjänsten klarar så är kostnaden istället skyhög för Premium-abonnemanget, speciellt vid månadsbetalning. Men vi vill mena att Grammarly är värd varenda krona, speciellt om du kan få tjänsten till ett lägre pris vid exempelvis Black Friday eller andra reaperioder.

Testa Grammarly här

2. Hemmingway (bästa alternativet, gratis)

hemmingway engelska rattstavning online 2022

Hemmingway är den tveklöst bästa platsen att börja på om du vill rättstava din engelska online utan att det kostar något. Du får de flesta användbara funktionerna som du kan tänkas behöva för att få rätt på dina texter, direkt i webbläsaren och helt kostnadsfritt.

Om du väljer att öppna plånboken för Hemmingway-appen (cirka 20 USD) så kan du publicera direkt från den till WordPress och Medium om du vill det. Hemmingway är begränsad jämfört med Grammarly och ProWritingAid, men ack så värd att prova. Toppvalet för gratisanvändarna!

Testa Hemmingway här

3. ProWritingAid (delvis gratis)

prowritingaid engelska rattstavning online 2022

ProWritingAid är den kanske närmaste konkurrenten till Grammarly. Här får du allt som konkurrenten har och lite till. Och du kan prova många av dem helt gratis på de 500 första orden i dina dokument.

Är du en författare som använder Scrivener så finns integration med ProWritingAid direkt i appen och rättstavningen är busenkel för dig som använder webbläsaren med de utmärkta tilläggen för Chrome, Edge, Safari och Firefox.

Testa ProWritingAid här

4. Google Docs (gratis)

google docs engelska rattstavning online 2022

Google Docs är knappast det bästa alternativet om du vill ha bästa möjliga rättstavning, men du får en utmärkt, grundläggande koll av de allvarligaste stavfelen direkt i ett fantastiskt redigeringsverktyg.

Google har förbättrat sin grammatikcheck till den grad att Docs ger en utmärkt bas att börja med för redigering, lagring och säkerhetskopiering av dina texter. Utan att det kostar dig en enda krona. En grundläggande rättstavning är bara en fin bonus tycker vi.

Testa Google Docs här

5. Readable (delvis gratis)

readable engelska rattstavning online 2022

Readable är en tjänst som fungerar för hela webbsajter, enskilda dokument och som ett API för utvecklare som vill bygga in tjänsten i exempelvis sina appar.

Många av funktionerna är låsta bakom en betalvägg, men till skillnad från exempelvis Grammarly så är månadskostnaden jämförelsevis låg. Bara 8 USD per månad vid månadsbetalning, jämfört med Grammarlys 30 USD per månad.

Testa Readable här

6. Sentence Checkup (gratis)

sentence checkup engelska rattstavning online 2022

Sentence Checkup är det kanske enklaste och smidigaste verktyget för rättstavning av engelska. Bara klistra in din text, klicka på knappen ”Checkup” och du får en grundläggande koll av din text.

Verktyget är tyvärr starkt begränsat och egentligen klarar du dig minst lika bra med rättstavningen i Google Docs (som dessutom är ett fullfjädrat redigeringsverktyg). Dessutom lockas man hela tiden att klicka på ”Deep Check” som bara är en affiliatelänk till Grammarly. Sneaky tycker vi.

Testa Sentence Checkup här

7. WhiteSmoke (kostar från start)

whitesmoke engelska rattstavning online 2022

WhiteSmoke är ett multiverktyg för dig som vill öppna plånboken redan från start. Här får du ett komplett verktyg för att kontrollera stavningen och meningsuppbyggnader, översätta texter och kontrollera plagarism.

Du kan göra allt direkt i webbläsaren, med tillägg för din favorit-webbläsare eller i appen för Windows och macOS. Tyvärr är det en hög instegskostnad för något du inte kan testa på förhand, men vill du ha allt man kan tänka sig för rättstavning av engelska och är villig att chansa så är det här kanske något för dig.

Skaffa Whitesmoke här

8. WordTune (delvis gratis)

wordtune engelska rattstavning online 2022

WordTune är inte ett rättstavningsverktyg i den meningen att du får stenkoll på alla felstavade ord eller passiva meningar. Istället fokuserar WordTune på att skriva om hela meningar så att de låter bättre eller bara ser annorlunda ut mot originalet.

Bara fyll i din rad, markera delen som behöver skrivas om och WordTune tar sig an uppgiften med bravur. Du får minst en eller oftast flera alternativ att välja på. Tänk bara på att alla alternativ inte är användbara, så kolla noga vad du väljer.

Testa WordTune här

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.