Politiker är oroade över säkerheten i iPhone 14

Apple iPhone 14
Foto: Apple

Politiker i USA har höjt farhågor om att säkerheten i iPhone 14-serien är komprometterad efter nyheten om att vissa komponenter tillverkas av företag med direkta kopplingar till kinesiska myndigheter.

Det är två republikanska politiker i USA som ställer sig frågande till hur säkerheten kan garanteras efter rykten om att minneskretsarna i iPhone 14-serien tillverkas av företaget Yangtze Memory Technologies Co (YMTC).

Lästips: Så mycket kostar det att laga din iPhone 14

Republikanerna och senatledamöterna Marco Rubio och Michael McCaul säger sig vara alarmerade över nyheten om att Apple kan köpa kretsar från ett företag med kopplingar till Kinas kommunistiska parti.

I ett uttalande säger Marco Rubio till The Times att Apple leker med elden och ”vet säkerhetsriskerna med YMTC”. Han lovar också en ”sällan skådad granskning från federala myndigheter” om uppgifterna stämmer.

Apple: Uppgifterna stämmer inte – det finns ingen säkerhetsrisk

Normalt är det sydkoreanska Samsung som tillhandahåller minneskretsarna till Apples mobiltelefoner. Det är inte ovanligt att tillverkare, även Apple, köper komponenter från olika företag för att täcka upp sina behov. Men att Apple skulle köpa minneskretsar från YMTC stämmer inte menar representanter för företaget.

I ett uttalande till Financial Times säger Apple att de ”inte använder kretsar från YMTC i några produkter”. Däremot säger företaget att de övervägde möjligheten att köpa NAND-kretsar från YMTC för användning i iPhones för den kinesiska marknaden.

Via iMore

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.