Palit Geforce GTX 1050 Ti KalmX — fläktlöst och ljudlöst mellanklasskort

Palit Geforce GTX 1050 Ti KalmX Front

Grafikkortstillverkaren Palit har lanserat ett fläktlöst Geforce GTX 1050 Ti och döper det till KalmX. Grafikkortet har en massiv kylare i aluminium och eftersom det är fläktlöst är modellen också helst ljudlös.

Palit Geforce GTX 1050 Ti KalmX tar upp två platser på moderkortet och är högre än ett normalt grafikkort. Anledningen är att kylaren måste göras så stor att den sticker en bra bit ovanför kretskortet, vilket också är något du bör ta med i beräkningarna om du vill köpa det här kortet.

Längden på KalmX är inte mer än en vanlig PCIE x16-slot och det enda man bör tänka på, utöver höjden, är att det sticker ut två kopparrör på baksidan. Inte mycket och de allra flesta kommer inte att påverkas med ett normalstort chassi.

Hastigheten på grafikkortet är 1 290 MHz och 1 392 MHz vid normal- respektive turbo-läge. De flesta grafikkort som släpps är åtminstone lite fabriksöverklockade, men Palit har valt bort detta för att inte kortet ska ge onödig värmeutveckling med tanke på avsaknaden av fläkt. Mängden grafikminne är 4GB och av typen GDDR5.

With passive cooler and the advanced powerful Pascal architecture, Palit GeForce GTX 1050 Ti KalmX – pursue the silent 0dB gaming environment. Palit GeForce GTX 1050 Ti gives you the gaming horsepower to take on today’s most demanding titles in full 1080p HD @ 60 FPS.

Med det sagt kan du givetvis överklocka själv i efterhand, men utan fläktar är det mycket viktigt att du håller riktigt god koll på temperaturerna vid drift. För det kan du exempelvis använda omtyckta MSI Afterburner med vilken du även kan över- eller underklocka kortet vid behov.

Palit Geforce GTX 1050 Ti KalmX Side

Geforce GTX 1050 Ti är designad för full-HD

Utgångarna för skärmar är tre till antalet och du får en av varje av typen HDMI, DVI samt Distplayport. Grafikkortet kan driva en 4K-skärm om det skulle behövas, men vill du spela i den upplösningen bör du tveklöst leta efter kraftfullare alternativ.

Geforce GTX 1050 Ti är designad för skärmupplösningar i full-HD och inte mer än så. Beroende på hur bra resten av komponenterna i datorn är kan du exempelvis nå kring 46-50 fps i Total War: Warhammer, upp till kring 78-85 fps i senaste Doom och mellan 27 och 55 fps i Rise of the Tomb Raider. Detta på maximala grafikinställningar.

Vårt råd är att antingen sänka grafikkvaliteten eller köpa ett annat grafikkort om du tänker spela det senaste och mer krävande på marknaden idag. Palit Geforce GTX 1050 Ti KalmX begränsas av att inte ha fläktar och kan snabbt bli tokvarmt om du pressar det under en längre tid, så förslagsvis tittar du närmare på ett Geforce GTX 1060 istället som står sig riktigt bra i sin prisklass.

Tänker du bara titta på film och serier samt spela lite då och då utan större krav på hög bildfrekvens, ja då är KalmX troligtvis ett bra köp. I Sverige har Palit redan två varianter med Geforce GTX 1050 Ti, nämligen StormX och Dual OC. De kostar kring 1 700 kronor respektive 1 900 kronor idag, så räkna med ett pris kring det för KalmX.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.