Annons

Nya supersnabba SSD-diskar med 3D Vertical NAND

samsung-headquaters-logo

Samsung har börjat tillverka de första 3D Vertical NAND-kretsarna och planerar att lansera en hel serie med SSD-diskar som använder dem. Dessvärre rör det sig om enheter för professionellt bruk, så räkna inte med att de blir tillgängliga för vanliga användare – åtminstone inte inom den närmaste tiden.

De två första SSD-diskarna med 3D Vertical NAND-kretsar kommer i storlekarna 480GB och 960GB, båda med formfaktorn 2,5 tum. Samsung påstår att dessa är hela 20 procent snabbare och 40 procent strömsnålare än traditionella SSD-diskar med vanliga NAND-kretsar, och då pratar vi nyare tillverkare i 10nm.

Till en början ska det bara tillverkas 3D Vertical NAND-kretsar på 128 gigabit (vilket omvandlas till 16GB), men Samsung påstår att de har kapaciteten att gå upp till 1 terabit, eller 128 GB, när det behövs i framtiden. Det låter lite konstigt med ändelsen ”bit” här, men det stämmer faktiskt att man säger så.

E.S. Jung är vice-VD på Samsung och enligt honom så kommer 3D Vertical NAND att ”drive disruptive innovation that can be compared to a Digital Big Bang in the global IT industry”. Han säger även att kretsarna kommer vara en stor drivkraft för framtida utveckling inom minneskretsar och SSD.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.