Nya supersnabba SSD-diskar med 3D Vertical NAND

samsung-headquaters-logo


Samsung har börjat tillverka de första 3D Vertical NAND-kretsarna och planerar att lansera en hel serie med SSD-diskar som använder dem. Dessvärre rör det sig om enheter för professionellt bruk, så räkna inte med att de blir tillgängliga för vanliga användare – åtminstone inte inom den närmaste tiden.

De två första SSD-diskarna med 3D Vertical NAND-kretsar kommer i storlekarna 480GB och 960GB, båda med formfaktorn 2,5 tum. Samsung påstår att dessa är hela 20 procent snabbare och 40 procent strömsnålare än traditionella SSD-diskar med vanliga NAND-kretsar, och då pratar vi nyare tillverkare i 10nm.

Till en början ska det bara tillverkas 3D Vertical NAND-kretsar på 128 gigabit (vilket omvandlas till 16GB), men Samsung påstår att de har kapaciteten att gå upp till 1 terabit, eller 128 GB, när det behövs i framtiden. Det låter lite konstigt med ändelsen ”bit” här, men det stämmer faktiskt att man säger så.

E.S. Jung är vice-VD på Samsung och enligt honom så kommer 3D Vertical NAND att ”drive disruptive innovation that can be compared to a Digital Big Bang in the global IT industry”. Han säger även att kretsarna kommer vara en stor drivkraft för framtida utveckling inom minneskretsar och SSD.