Nya rekord för Pokémon Go — 100 miljoner installationer

Pokemon Go Logo

Pokémon Go slår nya rekord i appbutikerna. Nyligen meddelades att det populära spelet passerat 100 miljoner nerladdningar, vilket är en anmärkningsvärd ökning från 25 miljoner så tidigt som i juni.


Det tog Pokémon Go färre än 20 dagar att nå 50 miljoner nerladdningar på Google Play Store och inofficiella beräkningar pekar på en daglig vinst kring 10 miljoner dollar. Anmärkningsvärt bra men också förståeligt med tanke på det extrema intresset kring spelet just nu.

Vinstsiffran är fördelad på både Android och iOS, beräknad efter tre veckor på marknaden. Huruvida den stämmer eller inte kan vi inte svara på just nu men räkna med att Niantic drar inte mångmiljonbelopp bara på hypen kring Pokémon Go idag.

Miljardbelopp i händerna på Apple och Google

Tidigare rapporter pekar på att mellanhänderna Apple och Google tjänar stora summor i provision på alla köp som görs i Pokémon Go. Cupertino-baserade Apple väntas dra in hela tre miljarder dollar över de kommande två åren, förutsatt att spelet har ett fortsatt intresse.

Och intressant lär det vara ett bra tag — trots de initiala problemen med buggar och nollställda användarkonton. Utvecklaren Niantic har fått en hel del kritik från användarna på grund av de svårigheter som stått i vägen för spelandet.


Bland annat med otillräcklig kapacitet för servrarna och applikationer som känts halvfärdiga med mängder av buggar. Med senare uppdateringar har Niantic löst en del av svårigheterna och gjort det lättare att tycka om Pokémon Go, frågan är bara hur länge hypen håller i sig.

pidgey-pokemon-go

Pokémon Go har öppnat upp för Augmented Reality

Förstärkt verklighet, eller Augmented Reality (AR) som vi heller säger, har inte haft något större intresse de senaste åren. Få applikationer har lyckats göra en bra implementation och användarna är få.

Men så kom Pokémon Go och lyckades göra en helt rätt lösning som fångade användarna på ett sätt som inte tidigare skådats. Dessutom utan att äta andelar från andra spel i appbutikerna.

Enligt webbsajten App Annie Intelligence som mäter statistik kring appbutikerna ska Pokémon Go stå på egna ben utan att påverka intäkterna för andra utvecklare. Och nu undrar vi när de första kopiorna börjar dyka upp och som vill ha en del av Niantics kaka.

Vad tror nu — kommer Pokémon Go att stå sig under de kommande två åren eller är det bara en trend just nu?