Nya råd för barn och fysiska aktiviteter – barn rör sig för lite

barn leker spikeball unsplash
Foto: Spikeball, Unsplash

Barn under 2 års ålder ska inte använda surfplattor eller andra bildskärmar överhuvudtaget. Det säger norska hälsovårdsmyndigheten Helsedirektoratet som gått ut med rekommendationer till föräldrar i Norge.

Myndigheten säger också att barn upp till fem år bara bör sitta vid en skärm i en timme om dagen. Enligt Bjørn Guldvog på Helsedirektoratet så är det viktigt att barnen inte passiviseras och att skärmen inte ska använda som en barnvakt.

Samtidigt säger Bjørn att myndigheten vill vara tydliga med att de inte anser skärmar som farliga för små barn.

Skärmar kan istället bidra med digital kompetens och lärande om de används på rätt sätt. För att maximera nyttan så menar han att det måste finnas en balans där barn mellan två och fem år mår bättre av fysisk aktivitet och social kontakt.

Hela tre timmars fysisk aktivitet är rekommenderat för barn i åldrarna ett till fem år. En kraftig ökning från de tidigare rekommendationerna på minst en timmes aktivitet om dagen som barn mellan sex och 17 år rekommenderas.

Råden från Helsedirektoratet härstammar från tidigare rådgivning från WHO. De har bearbetats och anpassats för att bättre motsvara norska förhållanden.

Äldre barn är mindre fysiskt aktiva

TjejerKillar
6-åringar87 procent94 procent
9-åringar64 procent81 procent
15-åringar40 procent51 procent
Andelen som är tillräckligt aktiva enligt råden om fysisk aktivitet.

För vuxna så är siffrorna mycket sämre. Bara 30 procent av alla tillfrågade är tillräckligt fysiskt aktiverade enligt råden menar norska FHI.

Läs mer om nyheten på VG här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.