Nvidia bidrar med källkod för Tegra K1 till Nouveau-projektet

nvidia-logo.jpg


Nvidia har gjort ett första bidrag till Nouveau-projektet för öppen källkod till drivrutiner för grafikretsar.

Spännande nog är det nya Tegra K1 som det gäller och även om bara en enda utvecklare inom Nvidia har gjort ett bidrag så visar det förhoppningsvis på en positiv framtid med fler bidrag från den stora kretstillverkaren.

Den kod som har lagts till Nouveau-projektet är inte ens i närheten av att kunna erbjuda fullt stöd för Tegra K1, men det ger åtminstone lite insyn och minskar behovet av så kallad ”reverse engineering” av kommande officiella drivrutiner för Linux.

Tegra K1 är baserad på Kepler-arkitekturen och har potential att vara marknadens absolust kraftfullaste integrerade ARM-krets.


Två varianter av Tegra K1

Två varianter är att vänta där den ena är en fyrkärnig ARM Cortex-A15 (32-bitars) och 192 CUDA-kärnor. Den andra har en 64-bitarsprocessor och samma grafikdel som den andra varianten.

Att Nvidia nu åtminstone gjort ett litet bidrag till projekt för öppen källkod har fått Linux-gurun och profilen att ge företaget tummen upp – en klar förbättring då han vid ett tidigare tillfälle valde mittenfingret istället.